Väljarbarometern

September 2019

Novus/SVT sept 2019: SD ökar signifikant

SVT/Novus väljarbarometer visar att Sverigedemokraterna och Moderaterna går framåt medan Socialdemokraterna och Centerpartiet backar.

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer september 2019

Novus har för den här undersökningen intervjuat 3716 personer per telefon, SMS och post under tiden 26 augusti – 22 september 2019. Andelen osäkra väljare är 6,8 procent. Deltagarfrekvensen var 51,3 %.

Sverigedemokraterna vinner på en hög osäkerhet i samhället och den låga tilltron till det politiska ledarskap som Novus rapporterat om tidigare. Undersökningen visar också att Sverigedemokraterna fortsatt ses som det primära oppositionspartiet. Även om uppgången för Moderaterna visar att det nu är fler som även ser Moderaterna som ett oppositionsparti.  Att Socialdemokraterna gör en tydlig poäng av att inte inkludera Sverigedemokraterna i samtal samtidigt som man bekräftar att brottsligheten kräver hårda tag och samarbete kan lätt förstärka bilden av att SD inte är en del i den ökande oron i samhället, och absolut inte är en del av lösningen. Även om syftet är att markera mot SD kan det lätt tolkas som att man istället håller SD utanför skulden till det som händer i samhället idag. Något som kan vara en förklaring till varför SD tar väljare från M, S, KD och C. Det är ett brett inflöde av sympatisörer.

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer september 2019

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: