Väljarbarometern

Oktober 2019

Novus/SVT okt 2019: Väljarna är avvaktande

Novus har för den här undersökningen intervjuat 3745 personer per telefon, SMS och post under tiden 23 september – 20 oktober 2019. Andelen osäkra väljare är 6,3 procent. Deltagarfrekvensen var 53 %.

De stora förändringar som Novus/SVT kunde konstatera efter sommarens täta rapporter om alla våldsdåd är kvar. Väljarna väntar nu på att politiken skall leverera lösningar som kommer till bukt med problemen. Även om Socialdemokraterna ökar lite så är det inom felmarginalen och skall inte ses som ett tydligt ökat förtroende för regeringen. Sverigedemokraterna är kvar som landets näst största parti om det vore val idag, dock är skillnaden mot Moderaterna som tappar lite fortfarande inom felmarginalen, även om den uppmätta skillnaden var mindre de två tidigare undersökningarna.

Liberalerna har det fortfarande mycket tufft. Nyhetens behag som lyfte Nyamkos och partiets stöd innan sommaren är borta nu, förtroendet för Nyamko rasade efter sommaren och Liberalerna är kvar under 4% spärren. För att öka i opinionen är förtroendet för partiföreträdare avgörande. Utan trovärdig företrädare så är det svårt att föra fram en trovärdig politik och därmed kunna växa i väljarstöd.

Kampen mellan S, M och SD fortsätter. Socialdemokraterna måste för att kunna hantera detta kunna visa upp ett tryggare Sverige. Realisera politiska lösningar som ger snabb effekt och bygga upp förtroendet för att politiken kan lösa utmaningarna, annars ökar otryggheten och missnöjet. En ökad oro leder främst till att Sverigedemokraterna ökar. Moderaterna har det mycket svårare att ta den missnöjes- och oros-roll som fortfarande är en stor del av Sverigedemokraternas väljarbas, den positionen äger SD, och M skulle riskera mycket om de fokuserade på att ta den. För att Moderaterna skall bli trovärdiga och locka väljare måste de fokusera på lösningar som precis som regeringen skulle kunna leda till en reell förändring.

 

Torbjörn Sjöström

VD

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer Oktober 2019

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: