Väljarbarometern

Mars 2019

Novus/SVT mars: Kristdemokraterna nu större än Centerpartiet

SVT/Novus väljarbarometer för mars visar att Socialdemokraterna har tappat de väljarstöd de vann under regeringsbildningsprocessen och att Kristdemokraterna nu är de borgerligas näst största parti efter Moderaterna.

Vi har nu valt att summera partierna utifrån regeringen (S+MP) och övriga (M, L, C, KD, V, SD). Det är den enda rena uppdelning vi kan se utan att lägga in spekulationer och värderingar. När Alliansen fanns och de rödgröna hade ett aktivt budgetsamarbete och även kampanjade var Rödgröna vs Alliansen okomplicerat. Men idag kan vi inte motivera någon annan summering än regeringen och övriga.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 3707 personer per telefon och SMS under tiden 4 februari – 3 mars 2019. Totalt har 7048 personer i målgruppen sökts, vilket innebär en deltagarfrekvensen på 52,6 procent. Andelen osäkra väljare är 6,5 procent.

Novus Väljarbarometer publiceras i samarbete med SVT. Väljarbarometern genomförs varje månad. Målgrupp för undersökningen är svenska väljare.

Undersökningen

SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer, SMS och vykort med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns. Telefonintervjuerna har genomförts av PFM Research på uppdrag av Novus.

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen idag.

Resultatet är efterstratifierat på kön, ålder, region och valt parti i riksdagsvalet 2018. Andel osäkra är de som inte vet vilket parti de skulle rösta på.

Signifikanta förändringar

Förändringar som är större än följande sedan föregående undersökning är statistiskt signifikanta: M 1,9 %, L 0,8 %, C 1,3 %, KD, 1,3 %, S 2,2 %, V 1,4 %, MP 0,9 % och SD 1,9 %

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer Mars 2019

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: