Väljarbarometern

Här hittar du samtliga väljarbarometrar som gjorts i samarbete med Novus.

Maj 2020

Novus/SVT maj 2020: S fortsätter öka och SD fortsätter minska

Novus/SVT väljarbarometer visar att Socialdemokraternas stöd fortsätter att öka under maj månad, men inte signifikant som i de två tidigare undersökningarna från mars och april. Sedan februari har Socialdemokraterna stigit med 5,9 procentenheter samtidigt som Sverigedemokraterna tappat 5,9 procentenheter under samma period. Sverigedemokraternas nedgång innebär att Sverigedemokraterna och Moderaterna återigen kämpar om att vara det parti som är näst störst, där Moderaterna för tillfället leder.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 3976 personer per telefon, SMS och post under tiden 27 april – 24 maj 2020. Andelen osäkra väljare är 6,0 procent.

Ladda ned rapporten här: Väljarbarometer Maj 2020

Kort kommentar:

Ja vad skall man säga. Regeringsbärande partiet rider fortfarande på svenskarnas förtroende för svensk hantering av Coronapandemin. Sverigedemokraterna tappar, den tillväxt de hade bestod till viss del av känslan att allt skulle rasa när en katastrof kom. Nu kom en global katastrof och Sverige gick inte sönder, i alla fall inte mer än många andra länder. Tvärtom fortsätter det mesta som vanligt på ett sätt där Sverige faktiskt avviker på ett positivt sätt. Bland de som sympatiserade med SD för att ingen annan skulle kunna ta hand om landet under en kris börjar tveka. De flesta som lämnar SD går till Moderaterna, men också till Socialdemokraterna.

Moderaterna har lyckats med konststycket att ändå inte tappa i opposition, och ökar lite för andra månaden i rad. M har mer klivit fram som oppositionsledare. Kristdemokraterna har inte lyckats med sin oppositionsroll utan de har snarare tappat i väljarstöd för andra månaden i rad. KD tappar också flest väljare till M.

Nu slåss M och SD om rollen som sveriges näst största parti. I denna undersökning är M lite större. Men båda partierna är långt bakom Socialdemokraterna som är utan tvekan Sveriges största parti nu.

Om det kommer hålla sig vet man så klart inte. Det enda vi vet är att väljarrörligheten är enormt stor och förändringar kan ske när som. Förtroendet är drivkraften bakom. Vilka partier litar man på skall vara bäst för Sverige och individuella intressen och värderingar. Men just nu är det flest som litar på Socialdemokraterna, även om det fortfarande är ett undantagstillstånd i Sverige och världen. Detta är hur väljarna skulle rösta i nu i maj 2020 om det var val nu. Det är inte en framtidsförutsägelse. Men det gör inte detta mindre relevant. Tvärtom det är ett viktigt mått på det stöd som finns idag för hur samhället ser ut idag.

Novus fortsätter att undersöka som vanligt åt alla våra kunder, både nya och gamla. Nu är det viktigare än någonsin att följa allmänhetens syn på olika frågor, både kunder och medborgare, förstår man inte vad som händer nu riskerar man famla i blindo och göra kostsamma misstag. Det kommer en dag efter krisen och samhället behöver fortsätta under tiden annars klarar vi det inte.

Kontakta oss, vi finns här om ni behöver hjälp.

Utöver det fortsätter vi att dela med oss av vår kunskap i Novus Coronastatus, vad jag vet den enda källan idag som finns där det går att följa antalet sjuka som inte är akuta eller söker sig till vården. Vårt sätt att ge lite ledtrådar kring de mörkertal vi alla vet finns kring denna sjukdom den uppdateras dagligen och finns i denna länk: Novus Coronastatus

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: