Väljarbarometern

Juni 2020

Novus/SVT juni 2020: Socialdemokraterna uppåtgående trend bryts – Moderaterna stärker sin oppositionsroll

Socialdemokraterna uppåtgående trend avtar – Moderaterna stärker sin oppositionsroll

Novus/SVT väljarbarometer visar att Socialdemokraternas uppåtgående trend nu är bruten. Efter att ha ökat sitt stöd tre undersökningar i rad tappar de nu med 0,9 procentenheter. Sverigedemokraterna som i motsatt minskat i tre undersökningar i rad vänder nu uppåt med 0,4 procentenheter. Moderaterna ökar ytterligare något och har sedan i mars ökat signifikant med 2,7 procentenheter.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 3811 personer per telefon, SMS och post under tiden 25 maj – 21 juni 2020. Andelen osäkra väljare är 6,4 procent.

Ladda ned hela rapporten här: Väljarbarometer Juni 2020

Kort kommentar

Socialdemokraternas tre månader långa uppåtgående trend är bruten med en nedgång på 0,9 procentenheter. Sverigedemokraternas tre månaders nedåtgående trend bryts likaså med en uppgång på 0,4 procentenheter. Moderaterna fortsätter att öka för tredje månaden i rad.

Även om Socialdemokraterna fortfarande är mycket starka och ligger på en 30 procentsnivå, 2,3 procentenheter över valresultatet och slåss inte längre med Sverigedemokraterna om vem som är störst parti i Sverige så har de slutat att öka. Sverige går in i en ny fas nu där det inte handlar om att överleva och det frågan om Sveriges strategi kring Coronapandemin verkligen varit den rätta påverkar sannolikt stödet för Socialdemokraterna.

Sedan februari har Sverigedemokraterna gått från att vara Sveriges största parti i Novus väljarbarometer till att vara Sveriges tredje största parti. Även om deras nedgång planar ut är de nu även statistiskt säkerställt mindre än Moderaterna.

SD:s tapp väljarstödsmässigt sammanfaller med M:s mer aktiva roll som oppositionsparti. Det är också till M som SD har tappat flest väljare under raset. Jämfört med februari har SD tappat väljare främst till M men även till S och soffan.

Moderaterna ökar för tredje månaden i rad. Sedan februari har de tagit flest väljare från SD men har också tappat en del till S och till Soffan.

Moderaterna har nu återtagit rollen som oppositionsledare från Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet balanserar kring fyraprocentspärren och befinner sig återigen under under den i månadens väljarbarometer. Trots att MP sitter i regeringen är det bara S som vunnit väljarstöd av regeringspartierna som vunnit väljarstöd så här långt under Coronapandemin. Miljöpartiets roll i regeringen har inte väljarna alls belönat.

Torbjörn Sjöström

VD

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: