Väljarbarometern

Januari 2020

Novus/SVT januari 2020: S återigen största parti

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet fortsatt största vinnarna efter Januariavtalet.

Novus/SVT väljarbarometer visar att Socialdemokraterna åter är det största partiet efter att i Novus väljarbarometer i december halkat ned till en andraplats, efter Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna får näst högst väljarstöd i undersökningen, men skillnaden mellan Socialdemokraternas- och Sverigedemokraternas stöd är inom felmarginalen, vilket innebär att vi inte säkert kan säga att Socialdemokraterna är större än Sverigedemokraterna.

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 68, Liberalerna 0, Centerpartiet 32, Kristdemokraterna 22, Socialdemokraterna 89, Vänsterpartiet 38, Miljöpartiet 17, Sverigedemokraterna 83.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 4414 personer per telefon, SMS och post under tiden 7 – 26 januari 2020. Andelen osäkra väljare är 6,5 procent.

Väljarflöden jämfört med valet 2018

M är det parti som tappat mest väljare till SD sedan valet därefter kommer S och “soffan” de som uppger att de inte röstade i valet.

KD har tagit näst mest väljare från M, men tappat lika många till SD som de vunnit från M.

Men vi har också valt att titta på flödena efter januariavtalet:

Väljarflöde Jan 2019 – Jan 2020

Om man jämför flödet på hela året med tiden efter januariavtalet så finns det lite skillnader. En Regering med stöd av C och L förändrade dynamiken i väljarflödena. Efter januari 2019 är S det parti som tappat mest till SD, följt av M och KD. S har dock inte tappat mest till SD utan ännu fler väljare till V. S väljaren går alltså både till V och till SD. Lätt att tänka att det är åt vänster och höger. Men egentligen är det inte en fråga om vänster och höger. Nej inte om GAL-TAN heller, utan det handlar om Vänster – otrygghet. De som tycker att S gått till höger iom Januariavtalet har gått till vänsterpartiet. Men de som går till SD gör det främst pga känslan att regeringen inte har kontroll över situationen idag. Är man missnöjd och känner en ökad otrygghet i samhället blir frågan om vänster eller höger sekundärt. Det är mer en önskan efter något radikalt annat som förhoppningsvis tar hand som samhällsutmaningarna. Ideologi är för trygga människor med framtidstro, eller hopp om ett bättre samhälle. Nu pratar vi mer om behov av nödbroms för att stoppa ett upplevt samhälle utom kontroll. Jag skrev mycket mer om detta i väljarbarometern för december 2019 som finns att läsa här

Ladda ned rapporten här: Väljarbarometer jan 2020

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: