Väljarbarometern

April 2020

Novus/SVT april 2020: S fortsätter öka, SD och L tappar signifikant

Novus/SVT väljarbarometer för april. fortsätter Socialdemokraterna att öka signifikant för andra månaden i rad. Sverigedemokraterna och Liberalerna tappar denna månad signifikant jämfört med föregående undersökning.

Ladda ned rapporten här: Väljarbarometer April 2020

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 71, Liberalerna 0, Centerpartiet 29, Kristdemokraterna 23, Socialdemokraterna 115, Vänsterpartiet 36, Miljöpartiet 0, Sverigedemokraterna 75.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 3838 personer per telefon, SMS och post under tiden 30 mars – 19 april 2020. Andelen osäkra väljare är 6,3 procent. Deltagarfrekvensen är 54 procent, vilket innebär att Novus har sökt totalt 7107 personer i relevant urval för att få 3838 svar.

Kort kommentar

Socialdemokraternas kraftiga uppgång för andra månaden i rad samtidigt som Sverigedemokraterna tappar för andra månaden i rad gör att S nu är 10,4 procentenheter större än SD. För två månader sedan, innan Coronapandemin var SD 0,5 procentenheter större än S. En remarkabel förändring.

Förtroende för regering och ansvariga myndigheter har tydligt gynnat S. Att sjukvården så här långt klarat av antalet sjuka och att krisen ännu är under kontroll gör det svårt för SD att behålla väljare nu. En global kris där inte systemkollapsen gör sig synlig, där orsaken till krisen kommer i form av ett virus inte svensk försumlighet som sådan. Där det inte finns något konkret att peka på som hanterats helt felaktigt. Den tiden kan komma så klart, detta är en nulägesbild som kan förändras. Socialdemokraterna vinner väljare från V, L, C & M i den ordningen jämfört med mars.

SD tappar väljare främst till Soffan och till M.

Moderaterna är det oppositionsparti som tappat minst väljare under perioden. De vinner tillbaka väljare främst från SD men också L. Orsaken till detta är troligtvis att de kunnat hantera oppositionsrollen på ett ganska bra sätt under krisen,. Man har fått igenom några av kraven och frågorna som nu är högst på dagordningen förutom så klart hantering av Corona är jobb och företagande, där M historiskt ha trovärdighet och det är deras hemmaplan. Vilket också är förklaringen till varför de ändå kan stärka sin position lite. Eftersom SD tappar kraftigt samtidigt så är nu SD endast en procentenhet större än M och de slåss kanske snart om titeln “näst störst parti” igen, något som inte sett ut som en realitet sedan november 2019.

Miljöpartiet hamnar återigen under 4 % spärren, dock är avståndet till 4 % inom felmarginalen.

Samtidigt ur ett svenskt perspektiv som helhet är det bra att det funnits en borgfred under denna period, även om Socialdemokraterna vunnit på det, så hade sannolikt alternativet varit värre för alla partier om så inte skett. Det viktigaste nu är ju att landet som helhet klarar sig så bra som möjligt ur denna kris. Det kan skönjas en ljusning, men det är ju inte över ännu. Det är heller inte så att det är någon individ eller något parti som kommer lösa detta, utan det är upp till majoriteten att göra sitt. Så länge de flesta sköter sig så håller vi viruset stången. Alla måste göra de man kan att inte smitta någon annan genom att vara hemma om man är sjuk, hålla avstånd och tvätta händerna.

Novus Coronastatus följer dessa frågor dagligen, och har visat att vi svenskar följer detta mycket bra. Vi ställde in påskresandet, vi håller fortfarande avstånd och vi tvättar händerna. Därför som kurvan fortsatt plattas ut så sjukvården hinner med. Det hade aldrig gått om vi inte skött oss. Och det faktum att vi litar på myndigheterna är en viktig orsak till detta. Då lyssnar man på räden och följer dem. Samtidigt som råden är logiska och rimliga. I flera andra länder lever man med regler som är ologiska och saknar det förtroende vi svenskar har för myndigheter, där ser man i högre grad också att reglerna inte följs och det verkar ha varit svårare att platta ut kurvan av den anledningen.

Men som sagt, en effekt av detta är att regeringsbärande partiet Socialdemokraterna vinner kraftigt i väljarstöd.

Liberalerna tappar signifikant och har nu ett väljarstöd på 2,8. Inte rekordlågt, de låg på 2,7 i februari 2019, alltså för lite drygt ett år sedan, men 2,8 är lägsta nivån Nyamko Sabuni har haft och det är det näst lägsta stödet för L som Novus någonsin haft i våra väljarbarometrar. L tappar väljare både till S och M, ett tydligt tecken på deras svåra position mitt emellan dessa två partier. Så Sabuni har verkligen inte lyckats dra Liberalerna ur den existentiella kris som pågått kanske som tydligast sedan valet 2018.

Ladda ned rapporten här: Väljarbarometer April 2020

Novus fortsätter att undersöka som vanligt åt alla våra kunder, både nya och gamla. Nu är det viktigare än någonsin att följa allmänhetens syn på olika frågor, både kunder och medborgare, förstår man inte vad som händer nu riskerar man famla i blindo och göra kostsamma misstag. Det kommer en dag efter krisen och samhället behöver fortsätta under tiden annars klarar vi det inte.

Kontakta oss, vi finns här om ni behöver hjälp.

Utöver det fortsätter vi att dela med oss av vår kunskap i Novus Coronastatus, vad jag vet den enda källan idag som finns där det går att följa antalet sjuka som inte är akuta eller söker sig till vården. Vårt sätt att ge lite ledtrådar kring de mörkertal vi alla vet finns kring denna sjukdom den uppdateras dagligen och finns i denna länk: Novus Coronastatus

Torbjörn Sjöström
VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: