Väljarbarometern

31/8-22

Novus 31 aug: SD fortsatt större än M, C minskar något

Analys

Nu kom en sådan dag jag vet kan komma och alltid är lite orolig för.
Vi ser en förändring i vår dagliga väljarbarometer jag inte förstår. Jag vill kunna luta mina tolkningar av en undersökning som är samstämmig med andra undersökningar vi har, och det jag vet. T.ex. SDs uppgång för en dryg vecka sedan kom efter att vi sett at de ansågs vara bäst parti på lag och ordning, samt den tragiska skjutningen i köpcentret i Malmö.

Men denna gång har jag inte ännu någon bra kompletterande data.

Vad kan det bero på?

  • Jag kan ha haft fel tidigare kring vissa samband.
    Skillnaden mellan sd och m har varit stabil och fluktuerat mycket lite dag från dag den senaste veckan. Vilket stärkt mina teorier för varje dag.
  • Det kan ha hänt något jag har missat, så kan det absolut vara.
  • Det kan vara en motreaktion till att Moderaterna hade rekordlåga siffror inte i bara Novus men i andra undersökningar i dagarna. Att väljare insåg att det var på allvar och man ändå vill ha med M som den starka polen i oppositionslägret. Vi vet att nyhetsmedias tolkning av saker påverkar hela tiden. Och det har varit mycket domedagssammanfattningar kring M. Detta kan vara en motreaktion till det.
  • Detta kan vara ett mätfel.  En av de där undersökningarna jag påminner om. Att vi med 95% sannolikhet kan säga att resultatet är inom felmarginalen. Någon gång kommer den där undersökningen som är lite mer fel. I varje undersökning vi gör är det 5% risk att resultatet är utanför felmaringalen. Ju fler undersökningar man gör desto större risk är det att den kommer ju.

Oavsett orsaken är detta en direkt påminnelse på en sak jag fick återkoppling på igår.

I min text igår verkade jag lite för tvärsäker. Det var inte riktigt min mening att vara, jag hade lite för bråttom och insåg efteråt när jag fick det påpekat att jag tvingades stressa lite för mycket när jag skrev den.

Jag kommer fundera på denna undersökning hela dagen. Imorgon vet vi lite mer om det är ett tillfälligt hopp eller en återhämtning för M. För en dag kan vara ett undantag, dag två är starten på en trend och dag tre har vi det bekräftat under tiden vi gör dagliga undersökningar.

Men det betyder inte att det är dåligt med dagliga undersökningar under slutspurten av en valrörelse. Tvärtom, oavsett om vi får uppgången för M bekräftad de kommande dagarna, eller om detta var den 5%-iga risken för outlier så kommer vi veta det, de kommande dagarna. Annars hade vi behövt vänta en månad på att få reda på hur det låg till. Nu är det mer en påminnelse om att undersökningarna ger en ungefärlig bild av nuläget, men vi jobbar med felmarginaler och det är 95 % sannolikhet att resultatet är inom felmarginalen.

Men jag är redan nu spänd på morgondagens undersökning, har det hänt något på riktigt får vi en första bekräftelse imorgon.

SD är fortfarande större, men i denna undersökning är de inte längre säkerställt större än M, vilket de annars varit i över en vecka. I dagens undersökning är skillnaden inom felmarginalen. Uppgången för C planar ut lite också. Men samtidigt känner jag att det är läge att vänta på morgondagens undersökning för att se vart detta bär hän. Är detta ett trendbrott för M eller är det kanske ett mätfel som ligger i metodens natur. Det vet vi imorgon då det kommer en ny undersökning som visar vad väljarna skulle rösta om det vore val idag

 

Torbjörn Sjöström

VD

 

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 64, Liberalerna 20, Centerpartiet 26, Kristdemokraterna 23, Socialdemokraterna 99, Vänsterpartiet 27, Miljöpartiet 21, Sverigedemokraterna 69.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 1585 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 28 – 30 augusti 2022. Andelen osäkra väljare 4,5 procent.

Socialdemokraterna backar 1,7 procentenheter jämfört med gårdagen och får ett väljarstöd på 28,1 procent. Sverigedemokraterna minskar också med 1,4 procentenheter och ligger nu på 19,5 procent. Moderaterna får idag ett väljarstöd på 18,3 procent, en ökning på 2,7 procentenheter. Även Vänsterpartiet ökar något med 0,3 procentenheter och får ett väljarstöd på 7,8 procent. Centerpartier ligger nu på 7,3 procent en minskning på 0,3 procentenheter jämfört med igår. Kristdemokraterna ökar något, 0,2 procentenheter och får då ett väljarstöd på 6,6 procent. Miljöpartiet ligger nu på 5,9 procent, en ökning på 0,3 procentenheter. Även Liberalerna ökar något, 0,4 procentenheter jämfört med gårdagen och har nu ett väljarstöd på 5,6 procent.

Felmarginal för denna enskilda mätning: M 2,0%, L 1,2%, C 1,3%, KD 1,3%, S 2,3%, V 1,4%, MP 1,2%, SD 2,0%, Annat 0,5%.

För att räkna signifikanta förändringar behöver förenklar en förändring vara större än summan av felmarginalen är. Men det tillkommer en extra dimension när vi har ett tredagars rullande medelvärde, vi genomför 500 intervjuer om dagen och tittar på de tre senaste dagarna. Förändringen kan inte jämföras med en undersökning där samma personer är med i båda. Så man behöver för att säkerställa en statistiskt säkerställd förändring jämföra dagens undersökning med en som är tre dagar gammal eller äldre.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: