Väljarbarometern

Här hittar du samtliga väljarbarometrar som gjorts i samarbete med Novus.

Juni 2019

Novus/SVT 27 juni: KD tappar väljarstöd

Novus/SVT:s sista väljarbarometer innan Almedalsveckan visar att Kristdemokraternas går tillbaka, den nedgång som syntes under de två sista veckorna i föregående månads undersökning är nu fastställd. Dessutom är Moderaterna nu statistiskt säkerställt större än Sverigedemokraterna, vilket gör dem till det näst största partiet.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 2746 personer per telefon, SMS och post under tiden 3  – 23 juni 2019. Andelen osäkra väljare är 4,8 procent.  Deltagarfrekvens 52,9 %, totalt har 5190 personer sökts inom relevant urval.

Det är flera intressanta förändringar i denna undersökning. Den stora förändringen är KDs tapp, som startade med abortfrågan. Men det ser inte ut som det är ett fritt fall, den stora nedgången var de två sista veckorna i föregående väljarbarometer, nedgången är mindre under denna mätperiod. Så kan vara så att det håller på att stabilisera sig för KD. KD tappar främst till M och lite till SD och Soffan.

Även kampen om näst största parti där M och SD varit nästan lika stora i två undersökningar, till att nu M nu är statistiskt säkerställt större än SD. M har ökat lite samtidigt som SD fortsätter sin fem månader långa nedgång. SD har sedan toppnoteringen i februari tappat 4,5 procentenheter. M har under samma period endast ökat 0,5 procentenheter.

KDs nedgång möts upp av en uppgång från C som nu är statistiskt säkerställt större än KD. C tar väljare främst från L som inte vunnit på en öppen partiledarstrid då de nu återigen befinner sig under 4% spärren. Det skall bli intressant att se vad Nyamko Sabuni som ny partiledare kommer ha för effekt på väljaropinionen. Kan hon vinna tillbaka tappade väljare från C? Sedan valet är det C som tagit absolut flest väljare från L, nästan dubbelt så många väljare som M tagit från L.

S bryter samtidigt en nedåtgående trend som pågått sedan januari 2019. S tar främst väljare från soffan jämfört med föregående undersökning.

Efterdyningarna av EU valet och upptakten till Almedalsveckan lägger upp spelplanen på ett spännande sätt och det nya normala med en hög väljarrörlighet gör att man inte kan ta något för givet som politiskt parti. Den långsiktiga lösningen är så klart ett ökat fokus på politisk ideologi och visioner. Men under tiden kan det svänga mycket fort.

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer 27 juni 2019

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: