Nytt år, ny kunskap och nya utmaningar – Novus nyhetsbrev januari 2021

Finns det något bättre än ett nytt år? Nya tag, nya löften (att bryta?) och en massa goda föresatser. Det är ju nu det händer! Corona kan snart läggas till handlingarna tack vare vacciner och vi kan börja leva igen (om allt går som det ska, är det bäst att lägga till)! Tänk att kunna ha ett fysiskt kundmöte! Tänk att kunna sitta mittemot varandra vid ett bord och prata! Tänk att kunna mingla efter ett fysiskt seminarium. Tänk att stå mitt i en grupp kreativa och dynamiska kunder/kollegor och känna dynamiken som blir i en grupp! Vi på Novus är nog inte ensamma om att längta efter de intressanta samtalen över en kaffe eller en lunch. Snaaart…

Under 2020 har vi anställt några nya kollegor, vi presenterar dem i detta nummer. Ni kan också läsa om vår VDs tankar inför 2021. Visste ni att Novus gör undersökningar i hela världen? Det kan ni läsa mer om längre ned.


Kan 2021 bli kunskapens år?

Trump har lämnat Vita huset. En person som nog, för många, förkroppsligar ”post truth” samhället. Att han lämnar Vita huset kanske kan ses som ett tecken på att vi återgår till ett “truth” samhälle igen. Suget efter kunskap är stort och det är många helt nya frågor som behövs besvaras. På Novus ser vi tydligt är att efterfrågan på vår kunskap just nu är rekordhög.

När världen inte är sig lik och beteenden förändras från en dag till en annan är det svårt att förutsäga vad som kommer hända imorgon. Då är kunskapen kring mänskligt beteende extra viktigt. Den som begriper varför det är som det är idag, har en större chans att bygga en strategi för att tackla morgondagens utmaningar. Och framförallt styra utvecklingen i den riktning man själv vill.

Vi brukar säga att Novus är mitt i navet, mitt i nästan alla samhällsfrågor och utmaningar, vilket är otroligt spännande (är man nyfiken av sig så är Novus helt rätt ställe att jobba på, eller jobba med, jag kan själv inte tänka mig en viktigare plats för mig att vara VD på). Men det vi nog glömmer säga är att vi är i mitten av navet för att vi representerar allas egentliga kärnverksamhet nämligen människan. Allt handlar om att förstå människan och vi går direkt till just den källan.

Vi är mitt i en pandemi där vi dränks av information, men ju mer siffror som rabblas desto mindre begriper man. Mycket sifferdata kan inte likställas med en ökad kunskap. Man måste förstå betydelsen av informationen också och få en helhetsbild. Under pandemin har Novus följt Covids utveckling i Sverige och mycket tidigt hittat indikationer som senare har bekräftas i kliniska studier. Vi har hela tiden velat bidra med en ökad förståelse under vägen där kunskapsluckorna varit många. Ett år med Corona är det många frågor som det saknas svar på.

På vår blogg har jag skrivit ett inlägg om kunskapsåret 2021 och även ett inlägg med frågor kring Covid som jag skulle vilja ha svar på under nya året.

Torbjörn Sjöström
VD, Novus

Lär mer tankar på bloggen…


Novus gör undersökningar i hela världen

Novus är ett svenskt företag som har sin huvudsakliga marknad i Sverige. Men det betyder inte att vi inte genomför undersökningar i resten av världen. Dels har vi ett nordiskt samarbete, Nordic Research Alliance, som innebär att vi enkelt kan genomföra undersökningar i hela Norden, i webbpaneler som självklart är slumpmässigt rekryterade.
Vi har också många internationella kunder och genomför därför undersökningar i många andra länder. Kartan visar vilka länder vi genomfört undersökningar i.

Fördelen med vårt sätt att jobba med internationella undersökningar är att vi kan välja samarbetspartner i de olika länderna. Vi är inte hänvisade till enbart en aktör. Vi väljer den aktör som vi tycker bäst svarar upp mot kundens krav. De vi samarbetar med är självklart medlemmar i Esomar.

I de länder som är grönmarkerade på kartan gör Novus intervjuer för våra internationella studier. Listan växer ständigt:

Armenien, Australien, Belarus, Brasilien, Bulgarien, Danmark, Estland, Färöarna, Finland, Frankrike, Georgien, Grönland, Holland, Indien, Island, Italien, Japan, Kanada, Kina, Lettland, Litauen, Mexiko, Moldavien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Ryssland, Slovakien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Tjeckien, Turkiet, Ukraina, Ungern, USA, Vietnam och Åland.


Nya på Novus under 2020

Förra året var mycket speciellt. I mars började många av oss jobba hemifrån. Alla som bytt jobb under corona har ställts inför helt nya utmaningar, bl a att lära känna sina nya kollegor via digitala möten. På Novus har vi under året fått fem nya kollegor. Här kommer en kort presentation av våra nya kollegor:

Marianne Alstermark jobbar som Research Assistant. Marianne har erfarenhet från många olika branscher, både i Sverige och utomlands Hon har mycket lång erfarenhet undersöknings-branchen. Hennes senaste anställningar var på YouGov och E-space.

 

Nora Doma arbetar som Research assistant. Nora har en utbildning inom medie-och kommunikationsvetenskap med inriktning på hållbar utveckling och har ett stort intresse av dessa områden. Hon kommer närmast från Kantar Sifo.

 

Veronica Kuess jobbar som Research manager. Veronica har arbetat inom undersökningsbranschen i mer än 24 år. Hon kommer senast från en anställning som florist på Bloms Blommor, dessförinnan arbetade hon på Kantar Sifo. Som Research manager har Veronica ansvar för samordning i teamet samt projektledning.

 

Emil Lundin jobbar som Research assistant. Han är utbildad statsvetare och har ett stort intresse för svensk och internationell politik. På Novus arbetar han nära projektledare och kundansvariga i olika projekt. Emil kommer närmast från Kantar Sifo.

 

Masta Mashouri är vår senaste anställda, hon jobbar som Research manager. Masta har en master i Business & Management och har erfarenhet från anställningar i både Sverige och Tyskland. Hon kommer närmast från en anställning på PWC.

 


Förtroendet för myndigheter och regeringen rasar i deras hantering av Corona

Det är tydligt att turbulensen den senaste tiden kring pandemin kraftigt påverkat förtroendet för regeringen och ansvariga myndigheter. Vi har sedan mars förra året följt svenskars förtroende för våra olika institutioner och myndigheter. Här kan vi se att sedan vår senaste mätning i december har MSB tappat i förtroende med hela 22 procentenheter, Regeringen tappar 15 och FHM tappar 11. Sjukvården är den enda institution vars förtroende är oförändrat. Även förtroendet för medias hantering tappar signifikant. Svenskarnas tilltro till Sverige som samhälle har fått sig en rejäl törn.

Om du tänker på hur Corona viruset (covid-19) hanterats så här långt i Sverige. Vilket förtroende har du för följande institutioner och myndigheter vad gäller deras hantering av viruset i Sverige?

Läs hela undersökningen här…

Se även SVTs analys om nyheten…


Tips!

Här följer några tips på novusundersökningar som synts i media den senaste tiden.

Fyra av tio poliser uppger att de aktivt planerar för att byta jobb
Undersökningen, som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet, visar att 42 procent aktivt gör någonting för att planera för ett arbetsliv utanför myndigheten. Nästan åtta av tio (76 procent) poliser anser att den egna arbetsbelastningen är hög.

Läs mer här…

Nytt poddavsnitt
Micael Dahlén och Torbjörn Sjöström möts igen i årets första Novus Sanity Check-poddavsnitt. Bland annat kör dom en spontan brainstorming både om hur de politiska makterna kan presenteras faktamässigt och representativt. Och idéer om vallöften som juridiskt bindande.

Lyssna på avsnittet här…


Kontakta oss…

…om du vill ha mer information eller har frågor om oss eller en undersökning du vill göra.
Tveka inte att kontakta din kontaktperson på Novus alternativt maila till info@novus.sepeter.blid@novus.se eller gun.pettersson@novus.se

Kontakta oss


Är du inte prenumerant än?

Har du fått brevet vidarebefordrat till dig, men vill ha det direkt i din inkorg nästa gång?

Klicka för att prenumerera på våra utskick

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: