När verkligheten känns overklig

Covid-19 som envist biter sig fast över världen och lite overklighetskänsla i sviterna efter presidentvalet, där står vi denna höst. Finns det risk att även julfirandet blir digitalt?
Framtiden är oklar, men med kunskap blir det lättare att förstå det som händer i Sverige, i världen och på marknaden.

Vi på Novus sätter kunskapen högt. Vi gillar kunskap och vi vet att kunskap hjälper våra kunder att växa. Magkänsla räcker sällan när man ska ta viktiga beslut. Vi är långt ifrån ensamma, redan Konfucius värderade kunskapen högt “Att veta när man vet något och att veta när man inte vet något – det är kunskap.” Konfucius (555 f.Kr-479 f.Kr)

Läs om presidentvalet, corona och få en inblick i hur en av våra medarbetare tänker. Och så klart ett par lästips på slutet.


Valet i USA blev en rysare

Valet i USA är nog snart helt avgjort, man kan lugnt säga att det blev en rysare. Internationella ledare har gratulerat Biden till segern, men nationellt ser det annorlunda ut. Detta under månader som normalt är till för maktöverförande, men som nu kan bli mycket stökiga. Samtidigt pratas det om att väljarbarometrarna var helt fel i USA igen. Det var något som sades redan på valdagen när man såg ett helt ”rött” land och poströsterna inte kommit in.

Poströsterna vi visste skulle var till fördel för Biden. Så undersökningarna var i stort inte helt fel. De pekade på att Biden skulle vinna och han gjorde det. Men det finns många problem med undersökningarna i USA som är under den nivå vi på Novus sätter som lägstanivå. Men det största problemet är att undersökarna inte tolkar sina egna undersökningar. Något Torbjörn Sjöström skrev om i dagens media den 5:e november.
Kan läsas i Dagens Media här.

Det finns också en serie inlägg om USA valet på Novus blogg.

Till blogggen…Ny rapport som bygger på Novus coronamätningar mars-juni i år

Novus är det enda undersökningsföretag som följer människors hälsa i skuggan av pandemin. Vi påbörjade Novus Coronastatus i mars och nu under hösten startade vi, tillsammans med vår styrelseledamot och professor på Handelshögskolan Micael Dahlén, ett projekt med Handelshögskolan där elever som precis examinerat fick en chans att ta itu med all data vi samlat in fram till slutet av augusti. Det innefattade totalt 45 000 intervjuer och de har gjort ett riktigt bra jobb att sammanställa det vi har.

Inom kort kommer vi att släppa deras sammanställning av Novus Coronastatus på vår hemsida. Den ger en mycket bra överblick över tidsserierna som skapats.

När tyvärr pandemin fortsätter så fortsätter också Novus Coronastatus. Det kommer löpande publiceringar på Novus hemsida om det också. Vi ser att fler blir sjuka men det är inte på de nivåer vi hade när det var som värst under mars-april.

På vår hemsida hittar alltid den mest aktuella rapporteringen om Novus Coronastatus.

Till Novus Coronastatus…


Den såg vi inte komma…

Under slutet av november stänger Comhem ner sin e-posttjänst, @comhem.se. Många av Novus panelmedlemmar har haft Comhem-adresser så vi har under hösten informerat om detta och bad att de skulle byta sina e-postadresser som de är registrerade med.

Till vår förvåning var det inte alla som visste om detta, och många hade hamnat i ett ”krisläge” för de visste inte hur man skaffade en ny e-postadress. Så Novus panelsupport blev support för att anskaffning av e-postadress. En instruktion skrevs och skickades ut till de som frågade, och vi svarade givetvis på frågor under processen.

Det var inte vad vi förväntat oss, men vi är glada över att våra panelmedlemmar har det förtroendet för oss.

Nu är de flesta e-postadresserna uppdaterade och panelmedlemmarna är tacksamma och kan även fortsättningsvis svara på våra kunders intressanta undersökningar!

Nyfiken på Novus Sverigepanel…


Lär känna en novusmedarbetare!

Vi vill gärna presentera oss som jobbar på Novus så att du får lära känna oss som ligger bakom allt som Novus skapar. Som ett återkommande inslag i våra brev kommer en medarbetare att svara på några frågor. I detta brev får du lära känna Mats Elzén lite närmare.

Mats Elzén har ordet

Mats Elzén, Client Development Advisor

Vad gör du på Novus?
Lär mig en massa spännande saker om mina kunders verksamheter och samhället i stort. Mer konkret så initierar jag undersökningar eller funderar på upplägg för att lösa kundernas förfrågningar på bästa sätt. Ser sedan till att de genomförs tillsammans med teamet här på Novus. Därefter går jag igenom resultaten tillsammans med kunden och diskuterar vad det innebär för utvecklingen av deras verksamhet, eller för all del, hur de kan använda resultaten i sin kommunikation.

Jag jobbar mest med kunder inom samhällsfrågor, ett exempel är Gapminder, som jag jobbat med sedan 2012 där vi undersöker kunskap om global utveckling. Vi har gjort dessa undersökningar i många olika länder i världen, där resultaten bland annat varit en del boken Factfulness. En annan kund jag jobbar nära är The Global Village som anordnar politikerveckan i Järva varje år.

Vad är särskilt kul med ditt jobb?
Det är mycket som är roligt. En sak är få allt det förtroende man får av sina kunder som rådgivare. Det är en ynnest att få så mycket djup insyn i olika kunders verklighet. Om man är nyfiken lagd, vilket vi undersökare som regel är, så är det otroligt spännande att lära sig så mycket hela tiden. Och lärandet är nästan alltid ömsesidigt. Min roll är ju att hjälpa kunderna!

Något annat som är väldigt kul, är att man ofta ligger långt fram i intressanta ämnen. Bland annat gjorde jag ett mycket intressant projekt om AI och hur man ser på dess påverkan på samhället tillsammans med rad forskare och andra relevanta personer.
Läs mer och bläddra i rapporten här.

Vad tycker du är branschens största utmaning?
Helt uppenbart är självförtroendet för vad vi gör en stor utmaning. Många i branschen ser en massa hot från allt från plattformar som Facebook eller Google till mer luddigt som Big Data och realtidsdata av olika slag. Jag tycker många behöver gaska upp sig och stå för vår kompetens att ta fram och förse kunder med Varför, inte bara Vad-data. Vad-data kallar jag bland annat sådan data som är passivt genererad utifrån ett beteende, exempelvis klick på hemsidor, transaktioner med kort etc. Väldigt lite av den datan svarar på varför en kund/väljare/medlem har agerat som den har gjort. Där behöver vi som bransch bli bättre på att påminna om vad vissa av oss faktiskt bidrar med.

Mats Elzén på Linkedin…


Tips

Här följer några tips på novusundersökningar som synts i media den senaste tiden.

Vetenskapens världs program om covid-19 visar i ett inslag en beräkning av spridningen av viruset och jämför med de mätningar Novus genomfört.
SVT och Vetenskapens värld har i efterhand tittat på det totala antalet smittade av covid-19 i Sverige. De jämför sina siffror med Novus veckovisa undersökningar som vi genomfört i realtid under hela pandemin. De båda kurvorna, som visar den sannolika spridningen över tid, följer varandra.

Läs mer se programmet på SVT.

Fler spelar om pengar

Spelinspektionen genomför, i samarbete med Novus, en årlig undersökning för att ta reda på svenskarnas spelvanor. Årets undersökning visar bland annat att:
66% av alla svenskar har spelat om pengar de senaste 12 månaderna. Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med förra året.
95% av de som spelar inte vet hur de kan se om ett spelbolag/en spelsajt har svensk licens eller inte.

Läs mer och ta del av hela rapporten här.


Kontakta oss…

…om du vill ha mer information eller har frågor om oss eller en undersökning du vill göra.
Tveka inte att kontakta din kontaktperson på Novus alternativt maila till info@novus.sepeter.blid@novus.se eller gun.pettersson@novus.se

Kontakta oss


Är du inte prenumerant än?

Har du fått brevet vidarebefordrat till dig, men vill ha det direkt i din inkorg nästa gång?

Klicka för att prenumerera på våra utskick

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: