Vad är det som händer i USA?

Jag har nu följt valet på plats i USA i fyra dagar, träffat två tankesmedjor, en ambassadör, en kampanjchef som gjort 100 kampanjer varav han vunnit 80, samt en fd ambassadör som så klart har djup kunskap kring amerikansk utrikespolitik.

Jag har knackat dörr tillsammans med en fackförening.

Var skall man börja?

Detta valet är inte som det brukar i USA.

Trump blev republikanernas presidentkandidat för att republikanerna var säkra på att Hillary Clinton skulle bli demokraternas kandidat, och hon var så illa omtyckt att alla som över huvud taget var sugna på att bli republikanernas president gav ett försök, det fanns 16 republikanska kandidater, varav en av dom var Trump. Den omedelbara redaktionen var att han inte var allvarlig, han ville bara starta Trump TV.

Å för att citera Ken Rietz: “The candidates acted like a cicular firing squad, aming at anyone but Trump”

Så helt plötsligt stod Trump där som den enda överlevande. Han ger också media 60% av äran till att Trump vann. Media vaknade sent kring vad de gjort då Trump var underbart för deras vinst och tittarsiffror. Varje gång han var med sköt siffrorna i höjden.

Nu på slutet försöker man räta till sitt misstagoch tar ställning mot honom. Men det man då gör är att sätta exakt den blid som han kommer skylla på, att media vänt sig emot honom och tagit ställning för Clinton. Så återigen så skapar man djupa problem som skadar förtroendet för media och etablissemanget.

Regeringen i USA funkar verkligen inte. Det är inte ens ett skämt, utan på djupaste allvar. Republikanerna och Demokraterna är cementerade i sina båda roller. En stor anledning är att man inte har råd att komprommissa, för då kanske man inte blir omvald. De flesta har inte ens en motståndare inom det egna partiet i sin delstat, men skulle man börja kompromissa i senaten och kongressen så skulle man få konkurrens hemma. och bara risken för det är tillräckligt. Att kampanja för senaten koster 40 miljoner dollar minst. Så det är enormt stora pengar som står på spel.

Enligt Trevor Potter, så är det bara 20 platser som ens har en konkurrent inom det egna partiet. Man vill verkligen inte ha någon konkurrent.

Å utan att trassla till det med för mycket detaljer, så är inte bara förtroendet för staten otroligt lågt, den är handlingsförlamad och systemet som det är nu gör den i stort sett verkningslös.

Obama har en hel stab med jurister som försöker hitta sätt att öka presidentens makt. För han kan inte jobba genom systemet.  Ian Millhiser säger att usa håller på att bli en folkvald monarki, där presidenten tar allt mer makt. Av denna anledning kommer även den lediga platsen i högsta domstolen att bli otroligt viktig. Om det blir en demokrat eller en republikan spelar stor roll, för även det styr i vilken riktning som USA kommer gå, då högsta domstolen är den som uttolkar deras konstitution.

Ja detta får räcka för detta inlägg, nu behöver jag rusa vidare och suga upp mer information.

trevor-potterKen Rietzcnnflyerkampanj

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: