Svenska folket överskattar rejält andelen utländska medborgare i Sverige

Den genomsnittliga svensken har bra koll på andelen utlandsfödda men mycket sämre koll på andelen utländska medborgare.

Novus har frågat svenska folket om hur stor andel av den svenska befolkningen de tror är födda utomlands samt hur stor andel som är utländska medborgare och jämfört svaren med SCB befolkningsstatistik.

SCB baserar sin befolkningsstatistik på uppgifter från Skatteverkets folkbokföring. Folkbokföringen är den grundläggande registreringen av den svenska befolkningen vilket är drygt 10,5 miljoner personer. Detta är det som ofta benämns som den svenska befolkningen.

Enligt SCB är ca: 20% födda utomlands och ca 8% är utländska medborgare. Detta innebär att majoriteten av de som är utrikesfödda nu är svenska medborgare.

Den genomsnittliga svensken har bra koll och tror att 21% av den svenska befolkningen är utlandsfödda jämfört med befolkningsstatistiken från SCB som visar 20%.

När det gäller andelen utländska medborgare tror dock svenska folket att det är betydlig fler som är utländska medborgare än vad det faktiskt är. Den genomsnittliga svensken tror att 19% är utländska medborgare när det enligt SCB befolkningsstatistik är 8%.

Undersökningen genomfördes under vecka 25 – 2023.

Se spridningen på svaren nedan:

Hur märkligt det än kan låta, så saknas dock statistik om hur många i den svenska befolkningen (d.v.s. bland de folkbokförda) som talar svenska, utan den enda information som finns är i vilket land man är född eller om man är medborgare i ett annat land. I Novus Sverigepanel finns dock information om vilken språkkunskap man har i flera stora språk. Det finns därför möjlighet att t.ex. genomföra undersökningar bland personer med kunskap i arabiska språket.

Kontakta Novus om du vill veta mer!

 

Mikael Ohlsson,

Forskningschef på Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: