Mysteriet med det borttappade förtroendet

När jaga läste sammanfattningen av vad Ulf Kristersson sa häromdagen om det extremt låga förtroendet för politiker och politik så tänkte jag att det var bra, första gången någon faktiskt refererar till det jag ansett vara kärnan i de senaste fem åren.

Jag skrev faktiskt detta i bloggen förra veckan, innan intervjun med Kristersson:

“Jag ser många tecken på att tilltron för politiken som verktyg att lösa samhällsproblemen uppfattas som svaga. Förtroendet för politikerna är också lågt.”

Läs hela inlägget här: https://novus.se/blogginlagg/mindre-an-en-manad-till-valet-vad-vet-vet-vi-idag/

Men sedan hörde jag och såg lite kommentarer där journalister ifrågasatte att det över huvud taget är så, och jag blev mer och mer förvirrad. För Novus har undersökt, jag har skrivit och föreläst om detta i många år nu.

Ändå verkar ingen hitta dessa undersökningar nu.

En riktigt viktig undersökning i denna frågan var den Novus släppte i februari 2017: Novus om politik 2014 till 2017_slutversion_liten

Detta skrev jag i inledningen, inklusive ett korrfel ser jag nu:

“Undersökningen visar på flera oroväckande tecken. Bara varannan svensk anser att politiken kan lösa de utmaningar som finns i samhället. Endast 18 % håller med i mycket stor omfattning. 75 % håller med om att politiken är mer intresserad av makten än att lösa de politiska problemen. Bara varannan svensk håller med om att politikerna söker makten för att lösa de problem som finn si samhället. 80 % håller med om att politikerna blir mer avskärmade från väljarna.”

En rapport som gick ut till nästan alla redaktioner, men tror den var lite för lång för att det skulle bli några “breaking news” på den. Men jag tänkte att den borde vara bra som referensmaterial i alla fall.

Sedan lite mer aktuellt är har vi denna rapport som visar att detta inte är en ny företeelse, utan politikers oförmåga att lösa problemen har legat som nummer ett redan 2013, första gången vi tittade på detta, men det har ökat:

Novus Rapport Oro_2018_Omvärlden_201802

Jag har också för mig att jag pratade om det i SVT:s dokumentär länge leve demokratin, i avsnitt två tror jag det var, det kan ses här: https://www.svtplay.se/lange-leve-demokratin

20 mars 2017 skrev jag denna artikel på SVT opinion: https://www.svt.se/opinion/torbjorn-sjostrom-om-valjare

Det är inte konstigt att man blir rädd. Rädd för bristen på probleminsikt, rädd för problemen, rätt för bristen på ledarskap, rädd för att världen håller på att bli galen,”

Jag kan antagligen rada upp en handfull debattartiklar till som berör samma sak, men de är numer bakom betalväggar tror jag, och jag skriver ihop detta lite snabbt från minnet nu ikväll, kommer och tar det som är närmast i minnet.

Detta är en fråga som varit aktuell i antagligen 5 år. Något jag såg höll på att hända redan inför valrörelsen 2014. Men jag har aldrig hört en politiker säga det innan Ulf Kristersson. Även om jag har föreläst om det för lite olika riksdagspolitiker, men inte för Moderaterna.

Det är bra att det lyfts upp, för utmaningen är förtroende nu. Förtroende för politiken som verktyg, för politikerna som förtroendevalda och förtroende för massmedia. De behöver alla inblandade parter förstå. Alla inblandade parter behöver jobba med att återvinna sitt förtroende bland allmänheten, för utan förtroende för massmedia eller politiker så blir det inte mycket kvar av demokratin.

 

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: