Ett internet är större än två facebook och tre google

Efter tidens debatt så slog det mig att man skulle behöva ett fem myror är fler än fyra elefanter om internet för vuxna.

Så jag får väl börja skriva.

Internet

Internet är nätverket som globalt kopplar ihop alla datorer. Mailen går på internet. Alla hemsidor är uppkopplade på internet.
Min mobiltelefon, din dator, grannens larm osv. Internet är vägnätet. Alla kan i princip koppla upp sig här (ok Nordkoreaner rätt begränsat för er, Kina ni har det lite komplicerat också)

Facebook

Facebook har sina servrar uppkopplade mot internet. Vi hittar dom via deras hemsida och vi lägger upp bilder skriver inlägg, likear, LOLar osv över internet på Facebook.

Facebook har också appar. Men det är egentligen bara istället för att man skall använda safari, Chrome, Firefox eller internet explorer för att kunna ta emot och skicka information till Facebook.

Allt man gör på Facebook sparar Facebook. Det är liksom idén. Tänk om det du lade upp där försvann så dina vänner inte kunde se det. Jäklar vad sur du skulle bli.

Men alla är inte dina vänner. Även dom som inte är dina vänner ser detta.

Och du vet inte vem som får informationen och i vilken omfattning. Om den läcker ut precis som hände nu i Cambridge analytica fallet. Och Cambridge analytica är inte bara det. Tvärtom liknar det vad man hör mer som maffiametodet med utpressning som verktyg. Ingen magisk undermedveten hypnos. Men vi visste att Cambridge analytica var milt sagt skumma. Omfattningen däremot en annan femma.

 • Vi vet att Facebook tjänar pengar på reklam
 • Vi vet att annonsörer vill sälja saker
 • Vi vet att annonsörer inte vill sälja sand i Sahara eller glass på nordpolen.

Ju mer man vet desto bättre kommer vi som köpare uppfatta reklamen. Rätt utnyttjat är detta inget problem.

Google då?

Google startade och slog ut Alta vista som den dominerande sökmotorn. Dom hade en unik algoritm som klarade att göra en sökbar karta över nästan alla relevanta datorer med webbsidor på internet och vad som står på dom. Kalla det en karta över internets alla hemsidor.

Google tjänar också pengar på reklam. Se Facebook ovan. Tjänsten gratis för oss brukare och reklamen finansierar.

Men Google är inte bara det. Det är en sanslös massa tjänster. Kör detta från minnet nu så ha överseende.

Google och mail

Google startade en mailtjänst som var gratis och sanslöst mycket bättre än alla andras. Minns ni att mailboxen blev full hela tiden? Google fixade det och gratis.
Annonsörerna betalade för din mail mot att de kunde erbjuda sånt du sannolikt ville köpa. Inte sand i Sahara och inte glass på Antarktis.
Dock i samband med detta blev vi som användare allt mer inloggade och kopplade till Google. Google visste vad vi googlade på (ja google är så stora att de blev ett verb, trots att dom inte uppfann sökmotorn, kom nu på att Yahoo fanns också innan Google och minns jag rätt innan Alta Vista). Google visste också vilka mail vi skickade vad som stod i dom användes för riktad reklam. Del av dealen. Inget hemligt.

Google och kartor?

Men Google och kartor då. Ja Google maps kom till från att göra en karta över internet så gjorde man också en karta över världen. Helt fantastiskt bra. Man tog all känd kartdata och sedan körde man runt och fyllde i luckorna och fotade allt.

Nu har Google också koll på vart vi vill ta oss och vart vi varit.

Google och mobilen

Men google skaffade också ett mobiloperativsystem, Android. Där kartan, sökmotorn, webbläsaren (Chrome) är med. Så helt plötsligt fanns den informationen och vägen till konsumentens hjärta där för hoppfulla företag som ju så klart vill att alla skall älska och köpa deras produkter.

Google och TVn

Men Google skaffade också Youtube. Ett sätt för vem som helst att skapa och sprida film. Inget fel med det. Men också en yta för att nå ut med annonser.

Men detta skulle vara ett inlägg om internet.
Fast jag känner att det mer blev om Google och Facebook
Båda levererar bra tjänster som vi uppskattar och använder dagligen
De är helt gratis för oss att använda. Vi betalar med att få annonser. Annonsörerna betalat dom om vi köper deras produkter.

Men detta är viktigt:

 • Håll isär se olika delarna i Google.
 • Varken Google eller Facebook har som affär att skapa något innehåll. Deras affär är att visa information och att vi skapar och konsumerar innehåll.
 • Internet är nätverket
 • Facebook ett sjukt stort fikamöte
 • Google, sökmotor, tv nätverk, mail plattform, karta.

Sen har Google och Facebook inte kunnat existera utan internet.

Mediehusen och internet

Sen har mediehusen sett sin affär vändas upp och ned pga internet (man köper ingen tidning längre och kan kolla på play/netflix osv)

Mediehusen, Facebook och Google

Mediehusens affär har också vänts upp och ned på grund av Google och Facebook då de tar en stor del av annonskakan.
Samtidigt kring annonskakan är det något som skaver. Tv annonsering funkar fortfarande jättebra vad jag förstår.

Facebooks annonser är mer tv shop liknande än stora varumärkesbyggande kampanjer.

Det är lätt att blanda ihop detta men samtidigt är det enormt viktigt att hålla isär.

Den absolut viktigaste lärdomen ni skall dra kring digitaliseringen är att man måste bli bäst på sin kärnverksamhet. Man måste tillbaka till den och bli proffs. Tappar man fokus och försöker ta någon annans affär så riskerar man att förlora dubbelt, om man inte blir bäst på den.

Men glöm inte:

 • Google är inte internet utan använder internet.
 • Facebook är inte internet utan använder internet.
 • Och det mesta du gör på internet kan obehöriga se
 • I Facebooks fall är det affärsidén att det skall synas. Till vänner, vänners vänner och annonsörer.
 • I Googles fall är det ingen hemlighet att det används.

Ja jag har bara skrapat på ytan, det har gått jättefort för jag hade egentligen inte tid med detta idag, men det hemska med detta är att jag tror att denna grundläggande information behövs. Även om ingen någonsin skulle erkänna det.

Och debatten kring Facebook, Google och Youtube är en annan femma och inte läge att skriva om i samma inlägg som detta.

 

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

(Datanörd med en masterutbildning i programvaruutveckling)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: