Efter 28 år lägger Sifo i Ronneby ned

Mycket tråkigt att Sifo Ronneby stänger ned, det startade 5 oktober 1990, jag minns det väl, jag fick lämna gymnasiet i Thorildsplan i ettan och flytta med familjen till Ronneby några månader innan dess och började på Knuthansskolan i Ronneby den höstterminen. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta, men får försöka hålla det kort. Det var Novus grundare: Alf Sjöströms beslut att förlägga Sifo i Ronneby, och han flyttade ned för att starta upp verksamheten där. Det var en märklig tid, Ronneby ansågs vara glesbygdsområde och det var samma finansiella incitament att förlägga verksamheten i Ronneby som i Norrland. Jag minns hur vi vid matbordet hemma pratade om vad det skulle heta, att arbetsnamnet var Sifo Syd, något som jag tror det kallades ett tag.

Nu efter 28 år är det slut. Pappa lämnade Sifo för längesedan och startade Softcom, Gallup och slutligen Novus innan han för tidigt gick bort och jag fick ta vid.

Sifo har haft flera ägare som kommit och gått, förstår jag det rätt är det till salu igen.

Själv för jag Alfs arv och minne vidare via Novus. Novus är ett företag som är mycket bättre lämpat för att vara och det var en medveten strategi från Alf att inte vara beroende av infrastruktur för datainsamling, för att inte riskera att fastna när tekniken tar sina språng. Novus har medvetet ingen telefoncentral, utan tyngdpunkten är undersökningskompetens, inte datainsamlingskompetens. Där man har sin kärnverksamhet där blir man bäst. De som är datainsamlingsföretag är proffs på det. Novus är ett undersökningsföretag, en undersökning är datainsamling och analys, med tyngdpunkt på kompetensen som krävs för att få fram den kunskap och de insikter  som kunden behöver. Vi anlitar när vi behöver proffs på datainsamling.

Men jag kan ändå inte låta bli att inte bli nostalgisk när jag läser att Sifo Ronneby går i graven. Jag har ringt många intervjutimmar där, jag lärde mig programmera i NIPO för att scripta frågeformulär och producerat en herrans massa diagram för undersökningsrapporter där.

Sifo Ronneby var en stor arbetsgivare, det var många människor, det gav en viktig vitamininjektion till den gamla bruksorten Ronneby. Som sedan fick högskola och en IT hubb, eller vad man skall kalla SoftCenter. Allt är borta, och nu slutligen lämnar Sifo.

Sifo Ronneby var också starten på resan för pappas entreprenörskap. Därifrån kom Softcom, Sveriges första callcenter. Sifo hade en telefoncentral som bara användes på kvällarna, TV shop var nytt. Så Softcom startades och hyrde in sig i Sifos lokaler för att ta emot ordrar, hantera prenumerationen och kundtjänst. Sydkraft, Europolitan, faktiskt också Demoskop var kunder till Softcom under åren. Softcom blev ett företag som sträckte runt hela Östersjön som hade över 1000 anställda, sen satte tyvärr fel ägare sina klor i bolaget och det precis som pappa slutade det sin tid på jorden alldeles för tidigt.

Jag tror inte det är några jag kände som jobbar kvar på Sifo Ronneby längre. Det var mycket längesedan jag var ens i lokalerna. Min relation till Sifo är kluven, en mycket lång historia, faktiskt över 30 år sedan jag började jobba lite på Sifo, som sommarjobb och extrajobb, herregud vad gammal jag måste vara. Men mycket som tyvärr har gått ur tiden har sin koppling till Sifo.

Alf Sjöström som bl.a. var Vice VD för Sifo lämnade oss våren 2011, det går fortfarande inte en dag då jag inte tänker på honom.

Hans Zetterberg, Sifos mest kände VD. Hans satte grunden för mycket av Sifos dåvarande storhet genom sin kunskap, sitt driv och sitt ledarskap. Hans gick bort hösten 2014. Förresten sista gången jag pratade med Hans var om jag minns rätt våren 2014, han var ganska sjuk då och hade svårt att gå. Han kom fram till mig och tackade mig för mitt arbete i att återupprätta undersökningsbranschen. Det gjorde mig väldigt glad och hedrad, han hade bara gott att säga om mitt arbete för branschen.

Nu är det Sifo Ronneby 1990 – 2018, ingen enskild människa, men ytterligare en del av svensk undersökningshistoria går i graven.

Jag hoppas de som arbetar idag på Sifo Ronneby får nya jobb.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/hundratals-berorda-efter-sifos-varsel

 

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: