Viktigaste politiska frågan och bästa parti

Novus kan nu presentera viktigaste politiska frågan och bästa parti i sakfrågor:

Jämfört med 4 september 2014:

Socialdemokraterna har tappat jobbfrågan till Moderaterna

Miljöpartiet har tappat kraftigt stöd i miljöfrågan och är nu bara knappt för Centerpartiet som samtidigt nästan har fördubblat sitt stöd i den frågan.

De viktigaste politiska frågorna är:

1: Sjukvård
2: Skola
3: invandring

Det är inga större förändringar jämfört med i april. Det tapp vi kunde notera fram till april på nästan alla frågor förutom invandring och försvaret har stannat av. Men samtidigt jämför man med längre tillbaka i tiden så har invandringsfrågan gått fram kraftigt, tex  februari 2010 var invandringsfrågan på en nivå som var 20 procentenheter lägre än idag och inte ens på topp 10.

Om man tittar på vilket parti som anses vara bäst i respektive politisk sakfråga så ser man nu följande:

Socialdemokraterna och Moderaterna anses ha den bästa politiken i sex frågor var. Socialdemokraterna anses ha den bästa politiken i frågorna: Skola/Utbildning, Sjukvården, Äldreomsorg, Pensioner, Boende och Socialförsäkringarna. Moderaterna anses ha den bästa politiken i frågorna: Jobben, Landets ekonomi, Lag och ordning, Skatter, Företagande/Näringspolitik samt Försvaret.

Sverigedemokraterna anses ha den bästa politiken inom området Integration/Invandring. Miljöpartiet anses ha den bästa Miljö/Klimatpolitiken.

Sedan samma mätning genomfördes i samband med valet i september 2014 har Socialdemokraterna tappat ”ägandet” i sysselsättnings- och jobbfrågan till Moderaterna. Miljöpartiet var tydligt det parti som ansågs ha den bästa miljö- och klimatpolitiken i mätningen 2014 men är i årets mätning endast två procent före Centerpartiet. 2014 var det från 33 % som ansåg att Miljöpartiet hade den bästa miljöpolitiken, idag är det 21 %.

Novus_Rapport_Viktigaste frågan bästa parti_150624

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: