Stark ökning av proteströster inom SD

Andelen som anser att en röst på Sverigedemokraterna också är en proteströst mot övriga partier har ökat kraftigt sedan oktober 2012

Undersökningen genomfördes i Novus sverigepanel med 2000 intervjuer på ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år under perioden 7-18 mars 2013

Urvalet nedan är baserat på de respondenter som sagt sig sympatisera med Sverigedemokraterna, 217 st.

Rapporten finns att ladda ned här

Detta jämförs med två tidigare mätningar, en från 26-30 oktober 2012, samt 15-25 november 2012, där samma frågor ställdes gentemot den undergrupp som sade sig sympatisera med Sverigedemokraterna.

I rapporten presenteras ett urval av undersökningen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis ser man tydligt att missnöjet mot de andra partiernas politik växer bland de som säger sig sympatisera med Sverigedemokraternas politik. Sverigedemokraterna har ett starkt stöd bland sina väljare kring deras idéer kring brottslighet och invandring. Även Jimmie Åkesson är en bidragande orsak till varför man idag sympatiserar med Sverigedemokraterna.

Det som överraskar är den kraftiga uppgången av andelen som samtidigt ser en röst på Sverigedemokraterna som en protest mot de andra riksdagspartierna. En närmare fördubbling sedan Novus första mätning. Även den mätning som Novus genomförde kort efter Expressens avslöjande om den s.k. järnrörsfilmen påvisar den tydligt att de grundläggande värderingarna är oförändrade bland sympatisörerna, men missnöjet ökar, från 37% i oktober, 50% i November, 2012 till 63% i Mars 2013.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: