Novus egna undersökningar

Coronastatus 0402

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200402 kl 15:30

Nytt på bloggen: Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Denna sida kommer uppdateras dagligen, Gårdagens inlägg är här:
Coronastatus 0401 (Förtroende för institutioner och media)

För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering

Påskresespecial, hur många har ställt in resor och hur många planerar fortfarande åka någon stans?

Stockholmarna ser ut att hörsamma kravet på att inte åka någon stans i påsk i högre grad än invånare i andra regioner.

Dagens uppdatering är baserad på 1743 intervjuer i Novus undersökning i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år under den 30-1 april. Den är som alla Novus undersökningar mot allmänheten representativ för svenska folkets åsikter i undersökta frågor.

Även gårdagens dagliga undersöknings presenteras lite material från med 541 intervjuer från 1 april i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år.

Västsvenskar och Norrlänningar planerar i signifikant högre grad att resa någon stans utanför sin hemkommun under påsken.

Stockholmarna är uppger i mindre grad att de planerar göra det. 8 % av stockholmarna, jämfört med 20 % av norrlänningarna och 16 % av de som bor i Västsverige.

33 % av stockholmarna har ställt in sin resa inom Sverige. Det är signifikant mer än Svenskarna i stort.

Det finns egentligen inga skillnader i antalet som tror de fått Corona om man tittar på skillnader i regioner. Även denna data är baserad på 3 dagars insamling, alltså 1734 intervjuer.

Dagliga uppdateringen

Vi har nu ändrat presentation av denna grafik och rapporterar tre dagars rullande medelvärde, jämnar ut eventuella hopp i datainsamlingen och ger en helt annan stabilitet i datat, då varje datapunkt då är baserad på ca 1800 intervjuer.

Det ser fortfarande ut som en tillplattad kurva. Bloggar mer om tankarna kring det här: Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Vi har nu ändrat presentation av denna grafik och rapporterar tre dagars rullande medelvärde, jämnar ut eventuella hopp i datainsamlingen och ger en helt annan stabilitet i datat, då varje datapunkt då är baserad på ca 1800 intervjuer.

Bland de som är eller nyligen tillfrisknat tror 19 % att de fått Coronaviruset. 16 % Vet inte. Vi ser också en liten uppgång på de som har fått det konstaterat, även en påminnelse om det är en felmarginal på detta, då 2 % är långt mer än 5000 som idag är konstaterat smittade.

Det innebär att ca 314 000 av de som är eller nyligen varit sjuka tror de fått Coronaviruset. Vi har också valt att lyfta upp de som inte vet om de har eller haft Corona, som ytterligare 322 000 svenskar. Lite för att visa hur osäkert detta är, och att det är svårt att ens veta om man är smittad eller inte. Men om man summerar dessa så kan 636 000 Svenskar idag som har eller haft sjukdomssymptom inte avfärda att de INTE haft Corona.

Jag har ändrat till ett rullande medelvärde på tre dagar för att göra denna siffra lite mer stabil.

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare blogginlägg:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Tidigare dagarns coronastatus:
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: