Novus egna undersökningar

Undersökning om partilotterier

Svenskarna om partilotterier

Läs hela rapporten här: Svenskarna om partilotterier

Resultat

Nära en av fyra svenskar (24%) anser att det är rätt att politiska partier driver lotterier i egen regi där vinsten går till partikassan, drygt hälften (54%) anser att det är fel och drygt två av tio (22%) vet ej.

Sett till kön anser 26% män respektive 22% kvinnor att det är rätt, 58% män respektive 50% kvinnor att det är fel och 16% män respektive 28% kvinnor att de inte vet.

Acceptansen för partilotterier ökar något med stigande ålder. Bland personer i åldern 18–34 år anser 19% att det är rätt, medan motsvarande siffra är 30% bland åldern 65–84 år. Samtidigt är 65–84 åringarna också den åldersgrupp som i högst grad anser att det är fel med partilotterier (57%).

Bland personer som röstar på Socialdemokraterna är siffrorna omvända. 48% S-sympatisörer anser att det är rätt med partilotterier, 24% anser att det är fel och 29% vet ej.

Vidare finns det en stor polarisering mellan regeringsunderlaget och oppositionspartierna. Bland M-, L- och KD-sympatisörer respektive SD-sympatisörer anser 80% respektive 75% att det är fel, medan motsvarande siffra är 27% bland S-, V-, MP- och C-sympatisörer.

Frågan om partilotterier har tydligt blivit ett politiskt slagträ, vilket också neutraliserar lite sprängkraften i nyhetsmässiga avslöjanden. Det brukar bli så när en skandal blir en partipolitisk konflikt mer än ett journalistiskt avslöjande. Det blir en del i den totala pajkastningen. Här bakom ligger också ett problem med att varannan svensk anser att nyhetsmedia driver en egen agenda, vilket gör att avslöjanden kan ses som ett politiskt arbete istället från en oberoende nyhetsmedia.

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av TV4 under perioden 19–25 september 2024 i Novus Sverigepanel och besvarades av totalt 1053 personer i åldern 18–84 år. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta info@novus.se.

Läs hela rapporten här: Svenskarna om partilotterier

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: