Novus egna undersökningar

Undersökning om klimatkrisen

Svenskarna om klimatkrisen

Läs hela rapporten här: Svenskarna om klimatkrisen

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av GP under perioden 12–18 september 2024 i Novus Sverigepanel och besvarades av 1067 personer i åldern 18–84 år. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta info@novus.se. De svarande fick ta ställning till följande frågor:

  • ”Enligt din åsikt, vems ansvar är det att lösa klimatkrisen?”
  • ”Anser du att Sverige generellt har en bra klimatpolitik?”
  • ”Är du beredd att förändra din livsstil för att rädda miljön/naturen?”
  • ”Vilka livsstilsförändringar är du beredd att göra för detta?”
  • ”Vilka saker kan du tänka dig att köpa begagnade?”

Resultat

69% av svenskarna anser att det är allas gemensamma ansvar att lösa klimatkrisen, 19% att det är politikernas ansvar, 15% att det är industriernas ansvar, 14% att det är andra länders ansvar, sju procent att det är medborgarnas ansvar och två procent att det är ingens ansvar

Nära hälften av svenskarna (46%) anser att Sverige generellt har en bra klimatpolitik, drygt fyra av tio (42%) att Sverige inte har det och drygt en av tio (13%) att de inte vet.

Nära sju av tio svenskar (68%) är beredda att förändra sin livsstil för att rädda miljön/naturen, nära två av tio (17%) är inte beredda att göra det och drygt en av tio (14%) vet inte.

Av de sju av tio svenskar (68%) som är beredda att förändra sin livsstil för att rädda miljön/naturen är bl.a. 82% beredda att konsumera mindre, 67% att handla saker på second hand, 63% att minska på flygandet och 62% att planera sin elanvändning. 60% är beredda att äta mindre kött, men endast 16% är beredda att inte äta kött och mejeriprodukter alls.

95% av svenskarna kan tänka sig att köpa begagnade inredningsprylar, 92% begagnade fordon, 91% begagnade kläder, 89% begagnade böcker, 76% begagnade maskiner och 73% begagnade leksaker. 0% uppger att de inte kan tänka sig att köpa något av ovanstående begagnat och 0% vet ej.

Läs hela rapporten här: Svenskarna om klimatkrisen

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: