Vad tycker väljarna?

Oktober 2024

Regeringsförtroende oktober 2024

Läs hela rapporten här: Novus Regeringsförtroende oktober 2024

Inga stora förändringar jämfört med september, även om man ser en svag uppgång i förtroende. Det är ändå fler som har lågt förtroende för regeringen än högt, och sedan Tidöavtalet tecknades och regeringen Kristersson tillträdde har regeringen tappat i förtroende. S-regeringen ledd av Andersson hade tydligt ett högre förtroende. Förtroendet för regeringen är också en spegel av väljarstödet; regeringspartierna har förtroende för sin regering, men inte oppositionen. Denna polarisering slår igenom tydligt i förtroendet, både för regeringen och för statsministern, som vi rapporterat om tidigare. Anderssons regering fick förtroende från oppositionen på grund av att hon kunde tolerera en budget med inspel från M och även SD. Vi såg tydligt då att det påverkade förtroendet positivt – något som Andersson nu har tappat när hon är i oppositionsrollen och som den sittande regeringen med stöd av SD inte har lyckats med. Den högsta nivån vi sett historiskt var under pandemin, då regeringens förtroende gick kraftigt uppåt.

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Varannan kvinna skeptisk mot regeringen

Resultat från undersökningen presenterades i TV4 Nyheterna och i inslaget hänvisar Hjalmar Strid, rådgivare på Novus, till att det finns betydande skillnader mellan kvinnor och män när det gäller regeringsförtroende. Läs eller lyssna på reportaget från TV4 Nyheterna här.

 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på eget initiativ under perioden 3–9 oktober 2024 i Novus Sverigepanel och besvarades av totalt 1005 personer i åldern 18–84 år. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Läs hela rapporten här: Novus Regeringsförtroende oktober 2024

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: