Väljarbarometern

Här hittar du samtliga väljarbarometrar som gjorts i samarbete med Novus.

Maj 2021

Novus SVT Väljarbarometer maj 2021: KD ökar signifikant

SVT/Novus väljarbarometer visar en signifikant uppgång för Kristdemokraterna och är nu säkerställt över 4-procentspärren. De två andra mindre partierna, Liberalerna och Miljöpartiet, ser en sämre opinionsutveckling; Liberalerna ligger fortsatt kvar långt under 4-procentspärren och Miljöpartiet backar något till 4 procent i stöd och är därav återigen inom felmarginalen.

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer maj 2021

Novus har för den här undersökningen sökt 7101 personer. Av dessa har 3654 personer svarat per telefon, SMS och post under tiden 5 april och 2 maj 2021. Deltagarfrekvensen var 51%. Andelen osäkra väljare 5,6%.

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer maj 2021

Kort kommentar:

Väljarrörelserna ser lite annorlunda ut, det ser inte ut att kretsa enbart kring S och M i samma omfattning. Den avvaktande partipolitiska situation kanske håller på att släppa i samband med att man skymtar slutet i Coronatunneln. Att KD ökar signifikant och vi ser ganska många rörelser från Soffan kan vara en konsekvens av detta. Om inte annat har nyhetsmedias fokus skiftat lite mer på andra samhälls- och politiska frågor i högre utsträckning. Medias nyhetsfokus är det som styr politiskt fokus och i sin tur det väljarna reagerar på. Vaccinationsfrågan har heller ingen tydlig politisk konfliktlinje.

Men vi får se mer nästa månad. Det är snart bara ett år kvar till valet och valrörelsen 2014 har väl egentligen aldrig slutat bara tagit en pandemipaus.

Om valrörelsen kommer följa tidigare tidigare nationella och internationella trender väntar en väldigt tuff och konfliktsökande valrörelse med fokus på motståndarens tillkortakommanden snarare än egna förbättringsförslag. Klyftorna mellan alternativen skall maximeras och väljarrörelsen till stor del kommer vara till och från soffan. Alltså väljare som väger mellan att rösta på ett parti eller inget alls. Politiska strategin tar demokratin för givet och räknar med det parlamentariska nollsummespel som finns där oavsett hur stor andel svenskar som röstar eller varför de röstar. En röst MOT något anses vara lika mycket värd som en röst FÖR något. Med ett större fokus på att demobilisera motståndarens stöd än att locka egna väljare.

Ja ja, man kan bli deprimerad för mindre. Samtidigt hoppas jag att jag har fel. För ut ur pandemin finns det flera politiska öppningar om man bestämmer sig för att fokusera på möjligheterna istället för konflikterna. Täppa till de svagheter pandemin blottade. Fokus på en ljusare framtid och kanske föra in lite framtidstro med medborgaren i mitten av samhällsutvecklingen, inte som ett perifert offer som det mer eller mindre varit nu under många års tid.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: