Om tiggeriförbud, brottslighet och att upprätthålla ordningen.

Väljarna har varit för ett tiggeriförbud länge. Novus och TT presenterade det för första gången för flera år sedan. Se första undersökningen här från Mars 2014: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskarna-for-tiggeriforbud

Vi kan också se att lag och ordning blivit viktigare i våra undersökningar. Rapporteringen om polisen har varit mycket kritisk både inifrån och utifrån.
Gränskontrollerna gjorde att fartsyndare och rattfyllerister till synes kunde fortsätta utan oro för polisen alls.
Samtidigt har man sett små symbolfrågor kring hur ett rättssamhälle kan tappa bollen rakt ned på marken tom när det är någon som kastar en snäll lyra.
Sk EU migranter kan bosätta sig på privat mark och polisen kan tydligen inte göra något alls. Däremot funkar byråkratin och markägaren kan dömas för miljöbrottet som någon annan är skyldig till när de befinner sig olagligt på platsen. Vi har lärt oss att kronofogden skall flytta personer inte polisen. Om det inte är huliganer, dom bussas iväg kollektivt.
Samtidigt, om en stulen bil står krockad och dumpad i en rondell så står den där i ett par veckor för att påminna alla om att samhället absolut inte tar hand om dem och följer upp de ev spår som vi alla lärt oss via CSI bilen fullständigt ångar av.
Vi hör talas om stenkastning mot räddningspersonal som ingen kan stoppa.
Ungdomar som begår småbrott är det föräldrar på stan och grannsamverkan som tror de behöver lösa.
De flesta saker här är symbolfrågor som inte handlar om mord, eller organiserad brottslighet, utan som förstärker det Margot Wallström nog ångrar blev så ihågkommet, den stundande systemkollapen.
Därför är de flesta för ett tiggeriförbud. EU migranter blir de som sprider avföring på offentliga platser och tigger. Polisen verkar inte ens ta hand om de mest grundläggande, att upprätthålla ordningen i samhället. Tiggarna är den tydligaste bristen i förmågan att upprätthålla ordningen i Sverige.

Mao det är inte tiggeriet och fattigdomen man egentligen är emot. Det är systemkollapsen och ett rättssamhälle som ser ut att havererat i sin förmåga att upprätthålla ordningen. Det är inte ens att lösa brott vi talar om.
Sen att respekten för polisen är mycket lågt, är väldigt dåligt för en rättsstat. Och förtroende och respekt går hand i hand. Men det kan jag förklara de bakomliggande orsaker jag ser till det en annan dag utöver den upplevda möjligheten att upprätthålla

Har ni inte sett Novus youtube program, Sanity check så kan ni se senaste avsnittet här, och glöm inte prenumera, det kommer ett nytt avsnitt ungefär varje vecka, där vi försöker gå till botten med saker som verkar märkliga:

 

Finns även om podcast bl.a. på Itunes:

https://itunes.apple.com/us/podcast/novus/id1170432866

 

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: