42

42

Om man som jag läst “Liftarens guide till galaxen” några gånger betyder det talet lite extra mycket. Bakgrunden är att det var några som byggde en enorm superdator som skulle kunna svara på vad som helst. När datorn var byggd ställde de planetens smartaste hjärnor frågan ungefär så här:
”vad är meningen med livet universum och allting”
Datorn svarade ungefär:
”Det behöver jag räkna på, kom tillbaka om 10 miljoner år så är jag klar”
Redan efter 7,6 miljoner år var den klar, det var en stor folkfest och de väntade med spänning på svaret.
Svaret datorn gav var: ”42”
Människorna var så klart både besvikna och förvirrade. Datorn utvecklade då sitt svar med att frågan var för inexakt. Men den kunde designa en dator som skulle kunna formulera frågan som sedan skulle ge ett korrekt svar, det skulle ta 10 miljoner år till.

Som VD på Novus så blir denna del extra intressant. Svaret är ju meningslöst om frågan inte är korrekt. Nu har vi inga datorer som behöver fundera i miljontals år på den perfekta frågan och uppdraget är lite lättare än att svara på meningen med livet. Däremot det vi gör är ändå fantastiskt, genom att fråga en mycket liten del av svenska folket så kan vi ta reda på vad hela svenska folket tycker i en fråga. Då gäller det för alla inblandade att frågan är relevant. Framförallt för kunden så klart, men vi vill helst inte vill slösa på någon persons tid. Så det skall helst vara intressant och inte ta mer tid än nödvändigt.

Novus personal har i genomsnitt 14 års relevant arbetslivserfarenhet på våra 30 anställda. Det är inte 10 miljoner år, men faktiskt 420 år tillsammans. Detta samma år som Novus fyller 10 år, och jag själv faktiskt idag fyller 42.

beräkning
En slump? Självklart, men lite kul är det ändå.

Kan det vara så att min mening med livet tillsammans med mina kollegor på Novus är att ställa bra frågor och ge relevant insikt och kunskap?
Äsch kanske lite väl stora ord. Men samtidigt, jag kan inte tänka mig ett roligare jobb än detta.

Novus är ett analys och undersökningsföretag som levererar kunskap till våra uppdragsgivare.
Har ni inte läst om kraven som ställs på en kunskapsleverantör så kan ni läsa det här

Torbjörn Sjöström (42 idag)
VD
Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: