Novus egna undersökningar

Coronastatus 0401

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200401 kl 14:30

Denna sida kommer uppdateras dagligen, Gårdagens inlägg är här:
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)

För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering

Det finns också ett blogginlägg om varför Novus gör detta:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Förtroendet för myndigheterna rusar

Dagens uppdatering är baserad på 1191 intervjuer i Novus undersökning i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år under den 30-31 mars. Den är som alla Novus undersökningar mot allmänheten representativ för svenska folkets åsikter i undersökta frågor.

Även gårdagens dagliga undersöknings presenteras lite material från med 571 intervjuer från 31 mars i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år.

Det är en remarkabel uppgång i förtroende, idag uppger 53 % att de har mycket högt förtroende för Sjukvården, 47 % har mycket högt förtroende för Folkhälsomyndigheten, 31 % för MSB, 29 % för SVT, 29 % för Regeringen och 27 % för Sveriges Radio. En klar majoritet har alltså idag mycket högt förtroende för Sjukvården. Det är ett otroligt högt stöd. Summerar man in även ganska högt förtroende, så är det 85 % av svenskarna som har förtroende för Sjukvården. 76 % för Folkhälsomyndigheten.

Jämfört med 18 mars så ökar andelen som har mycket högt förtroende signifikant för allt utom morgontidningar och kvällstidningar. Så Svenska folkets stöd för åtgärderna idag måste nog ändå sägas vara massivt. Svenskarna är ännu tryggare med våra myndigheter idag än när vi undersökte samma sak den 18 mars

Andelen som har högt förtroende för Folkhälsomyndigheten ökar mest med 15 procentenheter, därefter kommer sjukvården med 14 procentenheter. Stödet för svenska myndigheters agerande är mycket starkt bland Svenska folket.

Dagliga uppdateringen

Vi har nu ändrat presentation av denna grafik och rapporterar tre dagars rullande medelvärde, jämnar ut eventuella hopp i datainsamlingen och ger en helt annan stabilitet i datat, då varje datapunkt då är baserad på ca 1800 intervjuer.

Vi har nu ändrat presentation av denna grafik och rapporterar tre dagars rullande medelvärde, jämnar ut eventuella hopp i datainsamlingen och ger en helt annan stabilitet i datat, då varje datapunkt då är baserad på ca 1800 intervjuer.

Bland de som är eller nyligen tillfrisknat tror 21 % att de fått Coronaviruset.

Det innebär att ca 300 000 av de som är eller nyligen varit sjuka tror de fått Coronavisuret. Jag har ändrat till ett rullande medelvärde på tre dagar för att göra denna siffra lite mer stabil.

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare dagarns coronastatus:

Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: