Novus egna undersökningar

Coronastatus 0331

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200331 kl 15:50

Denna sida kommer uppdateras dagligen, Gårdagens inlägg är här:
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)

För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering

Det finns också ett blogginlägg om varför Novus gör detta:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Seniorspecial! Hur agerar de äldsta kring Coronaviruset?

Novus kunde även idag rapportera att förtroendet för Stefan Löfven och regeringen ökar drastiskt under Coronapandemin. Den presenteras på denna sida: Partiledarförtroende Löfven högst förtroende

Dagens uppdatering är en fortsättning på Novus dagliga undersökning, idag presenteras gårdagens undersökning som bestod av 620 intervjuer i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år under den 30 mars. Den är som alla Novus undersökningar mot allmänheten representativ för svenska folkets åsikter i undersökta frågor.

Men huvudfokus är en seniorundersökning med 1347 intervjuer specifikt i åldersgruppen 70 – 89 år, denna genomfördes under perioden 27-30 mars. 78 % av de tillfrågade svarade på denna undersökning, vi har nog aldrig haft dessa nivåer på antal som svarar. Jag är otroligt tacksam över alla som ställer upp och hjälper oss att försöka sprida lite ljus över detta.

87 % av de äldre 70 + följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är mycket glädjande att se, det är ju dessa vi skall vara mest rädd om under denna period. Där risken är som störst för allvarliga konsekvenser om man blir sjuk.

De äldre håller också avstånd i högre grad, samtidigt som de inte sitter hemma, vilket också är bra. Det är inte samma sak att hålla avstånd som att stänga in sig hemma. Om det är någon grupp man skall påminna är det snarare de yngre åldersgrupperna som inte håller avstånd i samma omfattning. 18-49 år är de som i lägst omfattning helt instämmer. Även om detta nog anses vara unikt att 40 % av även där absolut håller minst 1 meters avstånd när de är ute.

Det finns ju tillfällen i t.ex. butiker då det är fysiskt svårt att hålla avståndet hela tiden, gångarna är ju smalare än så. Det är inte helt orimligt att det är situationer som det som gör att man säger att man inte följer det helt.

Bland de äldre, 70+ har man främst begränsat sina sociala kontakter med släkt och vänner. Endast 7 % uppger att de inte alls ändrat sitt beteende pga coronakrisen, alltså 93 %har ändrat sitt beteende i gruppen 70-89 år pga Coronaviruset.

15 % handlar online i den åldersgruppen, men dubbelt så många får hjälp av andra att handla mat.

Man kan svara på flera alternativ (om man inte svarar Nej), därför är summan mer än 100 %

Dagliga uppdateringen

Kanske har vi en bestående uppgång i antalet som tillfrisknat, 12 % uppger nu att de tillfrisknat, så många har aldrig uppgett detta innan. Annars är nivåerna ungefär desamma, 10 % av svenska vuxna uppger att de är lättare sjuka.

Bland de som är eller nyligen tillfrisknat tror 16 % att de fått Coronaviruset.

Det innebär att ca 250 000 av de som är eller nyligen varit sjuka tror de fått Coronavisuret. Jag har ändrat till ett rullande medelvärde på tre dagar för att göra denna siffra lite mer stabil.

Symptomen är en spretig historia. Men vi fortsätter att redovisa och följa det.

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare dagarns coronastatus:

Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: