Novus egna undersökningar

Coronastatus 0329

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200329 kl 16:40

Denna sida kommer uppdateras dagligen, Gårdagens inlägg är här:
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)

För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering

Det finns också ett blogginlägg om varför Novus gör detta:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Dagens uppdatering är en fortsättning på Novus dagliga undersökning, idag presenteras gårdagens undersökning som bestod av 634 intervjuer i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år under den 28 mars. Den är som alla Novus undersökningar mot allmänheten representativ för svenska folkets åsikter i undersökta frågor.

Allt fler av de lättare sjuka tror att de har Coronaviruset

Förutom den initiala reaktionen då 21 % av de sjuka trodde de hade viruset så gick det ned till 10 % ett par dagar under 22 & 23 mars, men sedan har det successivt gått upp dag för dag för till att i gårdagens undersökning uppger 19 % av svenska folket som är eller varit sjuk tro att de har Corona viruset. Det är inte otroligt att detta kan stämma. Då corona bevakas dag ut och dag in i massmedia så är sannolikt de flesta svenskar väldigt pålästa och känner sin egen kropp, och bör kunna avgöra om det är en vanlig förkylning eller om det är något annat.

Idag är det ca 265 000 vuxna som antingen är sjuka eller precis varit det och tror de smittats av Coronaviruset.

11 % av svenskarna är lättare sjuka i dagens undersökning, samma nivå som dagen innan.

Markant fler uppger att de har eller haft hosta under sin sjukdom. Detta visar alla symtom som de som är sjuka nu eller nyligen varit sjuka.

I det 3 dagars rullande medelvärdet över andelen lättare sjuka fördelat på regioner så ökar Sydsverige även idag. 9 % av alla i Sydsverige tror idag att de har eller haft Coronaviruset. Bara i Stockholm det är fler, där nu ännu fler att de tror de har eller haft det. Där är det 17 % som tror det.

Mörkertalen är stora kring denna sjukdom, dess spridningstakt, symptomen och hur många som faktiskt är smittade. Det är därför vi på Novus tycker detta är viktigt att följa dag för dag. Hur skall man annars kunna följa sjukdomstillståndet på Svenska folket? Även om detta är självuppskattat är slumpmässiga undersökningar enda chansen att ens kunna uppskatta detta. Slumpmässiga Coronaprover är på gång, men jag vet inte när de är igång och i vilken omfattning de kommer vara eller hur snabbt resultaten kommer in. Därför fortsätter vi följa detta dagligen.

Ca 70% av alla tillfrågade svarar fortfarande. Så många som svarar och svarar snabbt på våra undersökningar har vi aldrig haft innan. ungefär 60 % brukar svara och det brukar ta längre tid än detta.

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare dagarns coronastatus:

Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: