Novus egna undersökningar

Coronastatus 0328

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200328 kl 15:00

Denna sida kommer uppdateras dagligen, Gårdagens inlägg är här:
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)

För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering

Det finns också ett blogginlägg om varför Novus gör detta:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Dagens uppdatering är en fortsättning på Novus dagliga undersökning, idag presenteras gårdagens undersökning som bestod av 548 intervjuer i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år under den 27 mars. Den är som alla Novus undersökningar mot allmänheten representativ för svenska folkets åsikter i undersökta frågor.

Men jag har också tittat mer på regionerna. Igår kunde vi rapportera att fler säger sig sjuka i Västsverige samtidigt som färre säger att de är det i Stockholm.

5 % av Svenska folket tror idag att de har eller haft Corona viruset.

18 % som är sjuka eller nyss varit sjuka tror att de haft Corona viruset.

Det är inte alls isolerat till Stockholm, bekräftade fall finns i hela landet och i Novus undersökning är det  nästan lika många i Västsverige tror att de har Corona (7 %) i dagens undersökning jämfört med i Stockholm (9 %). vilket också tyder på att det är spritt utanför Stockholm.

Samtidigt är det bara i Sydsverige som vi har några alls som säger att de har konstaterat Coronavirus, där uppger 1 % av de tillfrågade att de har det, det är bara en tillfrågad, men det är en som faktiskt uppger att de har sjukdomen. i Sydsverige är det också flest osäkra, 17 % uppger att de inte vet om de har Corona eller inte. Ja fler konstaterade fall finns i Stockholm, men denna undersökning tyder på att vi snart kan se en ökning av akutfall i hela Sverige och att spridningen sannolikt är utanför Stockholm sedan länge. Att fler tror de har Corona i Västsverige och att det finns konstaterade fall som syns i vår undersökning igår pekar på det.

Viktigt också att komma på att andelen som syns i den offentliga statistiken är akutfall samt att allt pekar på att en majoritet inte behöver uppsöka sjukvård och därför inte syns i den offentliga statistiken.

Jag har också gjort ett rullande medelvärde över tre dagar, alltså ett medelvärde från över 1500 intervjuer och tittat spridning av de lättare sjuka inom olika regioner. Genom att ta medelvärdet för de lite fler dagar blir det lite jämnare förändring och lättare att se om det är några trendförändringar. De som uppger att de är lättare sjuka är det som verkar vara mest relevant att titta på om jag utgår från våra undersökningar. Även de som nyligen varit sjuka men tillfrisknat kommer bli mer intressant att titta på framöver, men för att få ut något vettigt av det behöver vi nog vänta lite till skulle jag tro.

Vi har lagt till ett symptom till i dagarna som vi kommer att följa, “Svider i ögonen” av de som är sjuka uppger 10 % att de har det i gårdagens undersökning.

Mörkertalen är stora kring denna sjukdom, dess spridningstakt, symptomen och hur många som faktiskt är smittade. Det är därför vi på Novus tycker detta är viktigt att följa dag för dag. Hur skall man annars kunna följa sjukdomstillståndet på Svenska folket? Även om detta är självuppskattat är slumpmässiga undersökningar enda chansen att ens kunna uppskatta detta. Slumpmässiga Coronaprover är på gång, men jag vet inte när de är igång och i vilken omfattning de kommer vara eller hur snabbt resultaten kommer in. Därför fortsätter vi följa detta dagligen.

Vi hoppas kunna sprida lite ljus över det mörkertal vi vet finns. Vi kommer så klart inte kunna säga vilka som har Corona, men om vi kan följa symptomen, hur många som är lättare sjuka och hur många som tror de har Corona så säger det något om mörkertalen i alla fall. Särskilt då det helt saknas andra uppgifter för att kunna uppskatta hur många som faktiskt är sjuka. Nästan alla sjuka verkar vara lättare sjuka, de som är sängliggande i Novus undersökning är extremt få. Trots att denna undersökning är digital och andelen som svarar är uppemot 70% av alla tillfrågade. Så många som svarar och svarar snabbt på våra undersökningar har vi aldrig haft innan. ungefär 60 % brukar svara och det brukar ta längre tid än detta.

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare dagarns coronastatus:

Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: