Novus egna undersökningar

Coronastatus 0326

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200326 kl 13:20

Denna sida kommer uppdateras dagligen, för att se tidigare dagar så ligger dessa som länkar här:

Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)

Det finns också ett blogginlägg från idag om varför vi gör detta:

Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Dagens uppdatering är en fortsättning på Novus dagliga undersökning, idag presenteras gårdagens undersökning som bestod av 664 intervjuer i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år under den 25 mars. Den är som alla Novus undersökningar mot allmänheten representativ för svenska folkets åsikter i undersökta frågor.

Idag har vi uppdaterade information om hur många som går till jobbet och arbetar hemma:

Det är lätt att tro att alla stannar hemma från jobbet eller inte jobbar alls. Jag vet att medias redaktioner i mycket stor omfattning flyttat hem. Men så ser det inte ut på arbetsmarknaden i stort. Det är en stor nedgång, för normalt är det sannolikt över 90% som arbetar från arbetet, inte från hemmet eller hemma sjuk eller vabbar. Men det är trots allt en klar majoritet om går till jobbet varje dag vad vi kan se idag, 60 %. och 29 % som arbetar hemifrån.

Skillnaden mellan Stockholm och övriga landet är intressant, i Stockholm är det lika många som arbetar hemifrån som åker till jobbet, inte oväntat eftersom Folkhälsomyndighetens rekommendation gick ut till stockholmare att arbeta hemma om det går. Även att kollektivtrafiken drog ned kraftigt på turtätheten påverkar säkert Stockholmarnas vilja att åka till jobbet. Att inte kunna hålla avstånd och stå som packade sillar på en buss driver fler att försöka arbeta hemma så klart. Det är nog också fler tjänsteföretag i Stockholm och därmed fler som har den möjligheten. Nu om kollektivtrafiken ökas upp igen så får vi se om stockholmarna åker till jobbet i högre utsträckning också framöver.

Andelen lättare sjuk stannade av och ligger fortsatt under nivåerna vi hade förra veckan som var konstant på 15 % (19-21 mars).

Ny visualisering på symptomen nu, det är rörigt, men kanske lite mer överblickbart. Grafen är interaktiv och man kan släcka ned och tända olika symptom för att göra bilden med tydlig om man inte är intresserad av några symptom

Andelen med feber och ont i halsen ökar. Egentligen skall man väl inte stirra på detta varje dag, men det är ju samtidigt svårt att undvika.

Mörkertalen är stora kring denna sjukdom, dess spridningstakt och hur många som faktiskt är smittade. Det är därför vi på Novus tycker detta är viktigt att följa dag för dag. Hur skall man annars kunna följa sjukdomstillståndet på Svenska folket? Även om detta är självuppskattat är slumpmässiga undersökningar enda chansen att ens kunna uppskatta detta. Slumpmässiga Coronaprover är på gång, men jag vet inte när de är igång och i vilken omfattning de kommer vara eller hur snabbt resultaten kommer in. Därför fortsätter vi följa detta dagligen.

14% av de som är sjuka tror de har Corona.

De äldre fortsätter att i högre grad instämma med att de håller avstånd. En trend som ökat i tre dagar i rad. Tydligt tecken på att kommunikationen går fram av vikten att hålla avstånd särskilt bland de äldre som i högre omfattning är i riskgruppen. Andelen som säger att de inte alls går ut är färre inom samma grupp. Även det i linje med folkhälsomyndighetens råd. Det är skillnad på att gå ut och umgås.

Däremot de lättare sjuka verkar tröttna så sakta, andelen bland dem som helt instämmer med att de håller avstånd fortsätter att sjunka. Andelen som instämmer delvis ökar. Utmaningen kan vara att en lång tids sjukdom och isolering tär på uthålligheten och det börjar slarvas lite. Men samtidigt kan det ju vara så att man ändå måste åka till butiken för att handla eller liknande. Man försöker men att det är praktiskt svårt i vissa sammanhang.

Vi hoppas kunna sprida lite ljus över det mörkertal vi vet finns. Vi kommer så klart inte kunna säga vilka som har Corona, men om vi kan följa symptomen, hur många som är lättare sjuka och hur många som tror de har Corona så säger det något om mörkertalen i alla fall. Särskilt då det helt saknas andra uppgifter för att kunna uppskatta hur många som faktiskt är sjuka. Nästan alla sjuka verkar vara lättare sjuka, de som är sängliggande i Novus undersökning är extremt få. Trots att denna undersökning är digital och andelen som svarar är uppemot 70% av alla tillfrågade. Så många som svarar och svarar snabbt på våra undersökningar har vi aldrig haft innan. ungefär 60 % brukar svara och det brukar ta längre tid än detta.

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: