Vad tycker väljarna?

Novus mäter återkommande vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast samt vilket politiskt parti som anses vara bäst i dessa sakfrågor.

Vi sammanställer även årligen hur partiernas väljare ser ut och tänker.

Juni 2021

Bästa parti i politiska sakfrågor juni 2021

Vilket parti anses vara bäst i olika politiska sakfrågor?

Ladda ned Novus rapport här: Novus_Rapport_Bästa parti Juni 2021

Uppdaterad 10 juni 2021

Novus undersöker återkommande vilka partier som anses vara bäst i ett antal olika sakfrågor.

Sammanfattning

Vilket parti som har bäst politik i de tio viktigaste frågorna ligger stabilt, inga förändringar sker bland de som äger sakfrågorna. Sjukvården ligger fortfarande i topp, följt av lag och ordning samt invandring/integration. Socialdemokraterna äger fortfarande flest frågor. Socialdemokraterna äger fortfarande Jämställdheten men får dela det med Västerpartiet som båda ligger på 18%.

L har som föregående undersökning tappat i fråga om skola och utbildning efter ha varit den som haft störst förtroende i frågan av den borgliga sidan, Moderaterna är nu det parti med 14% som anses ha näst bäst politik i skola och utbildning. Socialdemokraterna ligger fortsatt på första plats med 20%.

Centerpartiet tappar även tredjeplatsen i Miljö- och klimatfrågan till Socialdemokraterna. Här ligger fortsatt Miljöpartiet i topp följt av Moderaterna. Efter valet 2018 så ansåg 17% svenskarna att Centerpartiet hade bäst politik i Miljö- och klimatfrågan – nu ligger de på endast 9% nästan en halvering sedan september 2018.

Novus sammanvägning av sakfrågeägarskap som finns på sistasidan i rapporten ger en bra bild av grunden för väljarstödet. Ju starkare man är i de olika politiska frågorna desto fler sympatisörer får man. Det visar också att S har ett ganska stort försprång framför tvåan M. Vänsterpartiet tappar också tydligt i totalt sakfrågeägarskap, vilket kan tyda på ett svagare stöd i framtida väljarbarometrar.

Men SD avviker lite, deras sakfrågeägarskap drivs fortfarande inte bara av att vara bäst på politiska sakfrågor utan mycket av en protest mot de andra partier. Invandringsfrågan är inte heller en fråga som någon annan. Invandringen anses vara viktigast främst genom att begränsa invandringen mer än att få en bättre integration. Sedan kan orsakerna till viljan att begränsa vara lite annorlunda, från att man anser att integrationen inte är bra nog till att man vill stoppa invandringen generellt. Men invandringsfrågan skiljer sig på så sätt mot övriga frågor där man vill utveckla områdena man anser är viktigast i stället för att begränsa.

Resultat

Fråga: Vilket parti tycker du har bäst politik i nedanstående politiska frågor?

Av de tio viktigaste frågorna anses Socialdemokraterna ha bäst politik i flest antal frågor. De anses ha bäst politik i sex av de tio viktigaste frågorna för väljarna: Sjukvården, skola och utbildning, äldreomsorg, jobb/sysselsättning, pensioner samt jämställdhet (där och Vänsterpartiet ligger på delad första plats), Moderaterna anses ha bäst politik i två av de tio viktigaste frågorna, lag och ordning samt landets ekonomi. Sverigedemokraterna, miljöpartiet och Vänsterpartiet anses ha bäst politik i en fråga vardera. Sverigedemokraterna i frågan om invandring och integration, Miljöpartiet i frågan om miljö- och klimat och Vänsterpartiet

Bland de 10 viktigaste frågorna är det bara Miljö/klimat som inte ägs av någon av de tre största partierna idag. S, M & SD.

Det sker inga större förändringar jämfört med senaste undersökningen från februari 2021. Socialdemokraterna äger både samma frågor och antal som föregående undersökning och så gör även Moderaterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet. Den enda skillnaden bland de tio viktigaste frågorna är att Vänsterpartiet delat första platsen med Socialdemokraterna gällande jämställdheten.  

När det kommer till sjukvården, svenskarnas viktigaste fråga, så ligger Socialdemokraterna i topp (21%) med Moderaterna (11%) och Kristdemokraterna (11%) på andra plats.

Moderaterna fortsätter att leda i frågan om landets ekonomi (28%) och ökar gapet till Socialdemokraterna som fortfarande ligger på en andra plats men med 24%. Moderaterna äger dessutom frågan om lag och ordning där de har etablerat sig som det bärande partiet, Sverigedemokraterna som toppade som bästa parti i februari 2020 i den frågan ligger nu ett år senare en bit efter med 20% som anser att de har bäst politik i frågan.

Se Novus rapport om viktigaste politiska frågan för att se hela rankingen av viktigaste politiska frågan.

I tabellen nedan redovisas partiernas resultat för varje politisk fråga. De frågorna som är redovisade i tabellen är de tio politiska frågor som väljarna anser vara de viktigaste.

Ladda ned Novus rapport här: Novus_Rapport_Bästa parti Juni 2021

Tabellen visar stödet i alla sakfrågor för respektive parti. Det går att maximera bilden så att den fyller hela skärmen och blir mer lättläst. Grafen till höger visar stödet för de olika politiska sakfrågorna summerat, något som visar sig stämma rätt bra med nivån på partisympati.

Ladda ned Novus rapport här: Novus_Rapport_Bästa parti Juni 2021

Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

 

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: