Vad tycker väljarna?

Juni 2023

Bästa parti i politiska sakfrågor juni 2023

Ladda ned rapporten här: Novusrapport juni 2023 – Bästa parti i politiska sakfrågor

Kommentar
Det är inte stora förändringar i sakfrågeägarskap. Trots att vi hade rekordmånga statistiskt säkerställda förändringar i vilka frågor väljarna tycker är viktigast är det inget parti som vinner position nämnvärt. Det är ungefär det samma politiska sakfrågeägarskapet som i februari.
En stor förändring finns i energipolitiken, som S tar från M. M:s misslyckande att hantera den frågan när de ledde regeringen är tydlig, S är nu den klara ägaren kring energipolitiken.
M har nu ingen egen fråga som de anses vara bäst på av de 10 viktigaste politiska frågorna. De har en delad förstaplats med SD i lag och ordning. I februari hade de i alla fall två. Men S är totalt dominerande i sakfrågeägarskap.
SD är det parti som vinner mest på förstaplatsen och det är i invandring och integration. Utöver det kryper SD upp på delad förstaplats tillsammans med M i frågan Lag och ordning. S hade nog hoppats på att de skulle vinna denna fråga med en M ledd regering med stöd av SD. S är inte långt bakom, men ändå intressant att SD är uppe på förstaplats igen. Kopplingen mellan invandring/integration och brott och straff finns där. Även att väljaren inte tycker att SD sitter aktivt i en regering, trots tidöavtalet och pressträffar där Regeringen flankeras av en SD politiker. Finns fortfarande en grupp som anser att SD kan lösa saker inte regeringen kan lösa.
Men generellt är S den totala dominanten i sakfrågeägarskap. Dock är det inte tillräckligt många vilket syns i väljarbarometern. Utan det hårda tonläget och fokus på konflikten och svartmålningen från alla sidor på motståndaren öppnar upp för oppositionen, men det har ju både M och S fått erfara, det är lätt att ta ut svängarna i kritiken i opposition, sen får man makten och det är inte lika lätt att lösa problemen som det är att peka på dem. Det är ett generellt problem och det späs på av medias krisfokus och belöningssystem som gör att politiker måste utgå från konflikten. Lösningarna tar för lång tid så de får inte plats i en direktsändning och mediefokus hinner gå vidare innan man ens hunnit förklara problematiken utifrån en korrekt verklighetsbild. Skall det sedan ske lösningar genom politikens verktygslåda så tar det ett år innan det går att se någon effekt. På den tiden hinner ju nya stora globala kriser komma och den gamla även om den pågår är vardag inte nyhet.
Så att vara stark i opposition betyder inte att man vinner ett val och kan regera på stödet. Det betyder mer att väljarna ser att sittande regering inte kan lösa problemen.
Torbjörn Sjöström
VD
Novus

Sammanfattning

Jämfört med den senaste mätningen (februari 2023) ser vi att sjukvården fortsätter att toppa listan över vilken sakpolitisk fråga svenskarna tycker är viktigast. Skola och utbildning seglar upp på en andra plats och lag och ordning hoppar ned en på en tredjeplacering. En ny fråga, frågan om sysselsättning/arbetslösheten tar sig in på topp tio listan och slår därmed ut frågan om försvaret.

Av de tio viktigaste frågorna anses Socialdemokraterna föra bäst politik i flest (sex) antal frågor; sjukvården, skola och utbildning, landets ekonomi, äldreomsorg, energipolitik och sysselsättning. Miljöpartiet äger två frågor; klimat och miljö. Sverigedemokraterna äger frågan om invandring och integration och delar frågan om lag och ordning med Moderaterna.

I tabellen nedan redovisas partiernas resultat för varje politisk fråga. De frågor som redovisas i tabellen är de tio politiska frågor som väljarna anser vara de viktigaste.

Här är det totala sakfrågeägarskapet summerat per parti. En sammanräkning som vi sett ger en god bild av det totala stödet för ett parti i väljaropinionen. Även om sakfrågeägarskap inte säger allt, har vi över tid sett ett att det tycks finnas ett samband mellan sakfrågeägandeskap och opinionsstödet.

Ladda ned rapporten här: Novusrapport juni 2023 – Bästa parti i politiska sakfrågor

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: