Vad tycker väljarna?

Oktober 2024

Partiledarförtroende oktober 2024

Läs hela rapporten här: Novus Partiledarförtroende oktober 2024

Analys

Jimmie Åkessons bröllop har sannolikt skadat förtroendet för honom bland regeringspartierna, men det har endast lett till en svag nedgång inom felmarginalen på totalen – inget dramatiskt ras. Lägg då till att Åkessons förtroende har dalat den senaste tiden; jämfört med hans toppnotering på 30 procent i januari 2024 har han statistiskt säkerställt tappat. Kalla faktas avslöjande om trollfabrikerna har sannolikt skadat förtroendet mer än gästerna på bröllopet.

Efter avslöjandet var Åkesson direkt konfrontativ mot nyhetsmedia och hävdade att det pågick en politisk kampanj mot hans parti. Detta speglar SD:s kärnväljares syn på media, men inte den bredare väljarbas de nu har eller för den delen de väljare de hoppas vinna. Därför såg vi Åkesson backa i sin kritik mot media när Novus undersökning visade att inte ens SD:s väljare uppskattade trollkonton. Men detta är sannolikt en effekt vi ser hänga kvar här.

Den största nedgången i förtroendet för Åkesson syns bland M-sympatisörer jämfört med september, där siffrorna gått från 37 till 28 procent. Bland regeringspartierna har stödet minskat från 34 till 28 procent, vilket sannolikt har med Åkessons bröllop att göra. Men det finns ju fler avslöjanden kring Åkessons parti kopplat till brottsmisstankar, som att Jomshof misstänktes för förtal och avbröt under utredningen om hets mot folkgrupp.

Vi vet att väljarna vill ha politiker som förvaltar deras intressen, är lösningsorienterade och kan samarbeta. Tyvärr syns inte detta i den politiska kommunikationen, och det påverkar så klart inte positivt att en politiker blir anmäld för hets mot folkgrupp på grund av ett provocerande inlägg på sociala medier.

Väljarna är också kraftigt polariserade i sitt stöd för partier och partiföreträdare. Det verbala skyttegravskrig som pågår har lett till att partiledarförtroende ofta likställs med partisympati. Reinfeldt och Sjöstedt var två partiledare som avvek från detta mönster; de hade förtroende även bland de som inte kunde tänka sig att rösta på dem. Andersson hade det också när hon var statsminister, men som oppositionsledare ser vi att hon fortsätter att tappa. Andelen som har lågt förtroende för Andersson har ökat både bland M- och SD-sympatisörer jämfört med i september. Även bland S-sympatisörer ser vi en nedgång i andelen som har förtroende för henne, från rekordhöga 94 till 87 procent, vilket förklarar hennes nedgång på totalt 4 procentenheter.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på eget initiativ under perioden 11–15 oktober 2024 i Novus Sverigepanel och besvarades av totalt 1050 personer i åldern 18–84 år. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Läs hela rapporten här: Novus Partiledarförtroende oktober 2024

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: