Väljarbarometern

Mars 2019

Novus/SVT/SR EU-väljarbarometern 27 mars

Novus första EU väljarbarometer ger svar på vad man tänker rösta på i EU valet 26 maj 2019.

Undersökningen är gjord på uppdrag av SVT och Sveriges Radio.

Undersökningen har besvarats av 1842 personer och genomförts på telefon och SMS under perioden 11-24 mars. Deltagarfrekvensen är 52,8 %, totalt har 3489 personer sökts för undersökningen.

Det uppskattade valdeltagandet behöver inte betyda att valdeltagandet går ned. Man måste ha i åtanke att valrörelsen inte börjat egentligen kommit igång. Under en valrörelse kommer siffran att förändras, sannolikt öka lite. Som referens var valdeltagandet i EU valet 2014 51 %. Men det beror också på tonen i valrörelsen. En smutsig valrörelse som går ut på att demobilisera “motståndarsidan” kan sänka valdeltagandet istället för att öka det. Det vi vet med bestämdhet är att väljarrörligheten är stor samt att utmaningen inte bara är att rösta på rätt parti utan att faktiskt gå att rösta. Det är mycket färre som röstar i EU valet jämfört med riksdagsvalet.

Det uppskattade valdeltagandet är baserat på frågor om hur troligt man själv uppger det är att man skall rösta, hur viktigt EU valet är samt i vilken omfattning man brukar rösta i tidigare EU val.

Bläddra igenom bilderna nedan för lite mer resultat från undersökningen, det går att maximera bildspelet nedan till fullskärm om man öppnar menyn som gömmer sig bakom cirkeln med tre prickar längst upp till höger i bilden nedan.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: