Väljarbarometern

Maj 2019

Novus/SVT/SR EU-väljarbarometern 24 maj

Novus/SVT/SR:s tredje och sista EU väljarbarometer inför EU valet 2019.

Totalt har 2456 personer intervjuats på telefon och SMS under perioden: 6-22 juni

Det har hänt en hel del. Förändringen för Moderaterna och Vänsterpartiet är signifikant jämfört med föregående undersökning i slutet på april.

andelen osäkra har gått ned markant. Från 21,9 % i slutet på april till nu 13,4 %, så väljarna börjar landa i ett beslut. Det innebär också att valdeltagandet tar ett skutt uppåt, nu ser det ut som 53,5 % kommer att rösta, jag är förvånad. Men att denna ökning kommer nu och det såg lägre ut innan har så klart att göra med en mycket sen och intensiv valrörelse. Men jag är som sagt förvånad ändå, det trodde jag inte, samtidigt som jag ju skall hålla mig borta från att gissa, utan gå på den information vi har.

Och detta är hur det ser ut idag utifrån vår skattning, men det är en tydligt positiv trend jämfört med hur det sett ut innan. När andelen osäkra sjunker så drastiskt som det gör så går denna siffra upp direkt.

Länk till Sveriges Radios rapportering

Länk till SVT:s rapportering

Viktigt att som alltid påpeka att en väljarbarometer inte är en framtidsförutsägelse, utan visar situationen just nu. Som att likställa med att vi berättar hur poängställningen är nu i matchen, inte hur slutresultatet absolut kommer att bli. Det hänger på vilka som faktiskt går och röstar och de slutgiltiga debatterna kan vara avgörande. I riksdagsvalet hade de en stor påverkan, M och S vann tillbaka en hel del väljare lördag och söndag då, något som inte fanns ens antydningar på när vi gjorde vår väljarbarometer med publicering fredagen innan riksdagsvalet 2018. Däremot kan vi säga att väljaropinionen ser ut så här inför valhelgen. Men vi kan så klart inte förutsäga om det händer saker som får väljare att ändra sig.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: