Novus egna undersökningar

2022-07-17

Natoopinionen 64 % för medlemskap

Ladda ned rapporten här: Rapport Novus NATO 220717

Sammanfattning

I Novus femte undersökning efter att Sverige ansökt om att bli medlem i Nato har stödet för ökat igen och nu landat på den högst uppmätta siffran. Andel som är för har ökat med fyra procentenheter och landat på 64 procent som är för ansökan. De som tycker att ansökan är fel har också ökat lite. I detta fall med 2 procentenheter och landat på 21 procent.

64 procent är för, 21 procent tycker det är fel beslut och 15 procent vet inte.

Mätningen fortsätter att leverera rekordnivåer denna vecka då vi ser att andelen som tror att Sverige kommer bli medlemmar i Nato ökat och nu ligger på 92 procent. Andelen som tror att Sverige inte kommer bli medlemmar ligger kvar på samma nivå på 3 procent och andelen som inte vet har minskat med ytterligare en procentenhet till 6 procent.

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. Undersökningen är genomförd 7 – 13 juli 2022 i åldersgruppen 18–79 år i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. 1005 personer har svarat på undersökningen av 1933 personer. Deltagarfrekvensen var därmed 52 procent. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

Ladda ned rapporten här: Rapport Novus NATO 220717

Torbjörn Sjöström

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: