Novus egna undersökningar

Svenskar om Natomedlemskap 2022-03-09

Invasionen av Ukraina

Stödet för ett medlemskap i Nato backar lite, även om nedgången är inom felmarginalen är det alltså inte en fortsatt uppgång. Fortsatt är nästan varannan svensk för att gå med i Nato, andelen som inte vill vara med är oförändrad och de osäkra ökar lite.

De som är osäkra följde vi upp med en fråga åt vilket håll de lutade åt, och de lutar inte åt något håll utan de balanserar precis på mitten och vet verkligen inte.

Beredskap

Endast varannan svensk har förstått att man bör kunna klara sig en vecka själv. Så här har MSB inte nått fram med sitt budskap. Var femte svensk tror fortfarande att det är 72 timmar. Kanske inte så konstigt eftersom kommuner tillsammans med MSB bedrev kampanjer som de kallade 72 timmar.

Drygt varannan svensk anser att deras hushåll har så de klarar sig en vecka vid en kris. Fyra av tio har det inte.

Men om bara varannan svensk förstår att man skall klara sig en vecka är det inte så konstigt att det inte är fler som har tillräckligt hemma. 100 % borde ha förstått att det är kravet idag. Det räcker ju inte att bara dela ut en broschyr och prata om att man inte behöver inreda skyddsrummen ännu.

Den yngre åldersgruppen har sämst beredskap för att klara sig en vecka vid en kris. Där är det en majoritet som inte har det.

Om undersökningen:

Novus har under perioden 2022-03-08 och 2022-03-09 gjort en ny undersökning med anledning av invasionen av Ukraina. Undersökningen är genomförd i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger en åsiktsmässigt representativ bild av svenska folkets åsikter. 1018 svenskar har svarat på denna undersökning.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: