Novus egna undersökningar

Syn på civilförsvar i Sverige 2022-03-02

Invasionen av Ukraina

Novus har under perioden 2022-02-28 och 2022-03-01 gjort en ny undersökning med anledning av invasionen av Ukraina. Undersökningen är genomförd i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger en åsiktsmässigt representativ bild av svenska folkets åsikter.

60 % av svenskarna är beredda att aktivt försvara sig själv och Sverige. Detta är förvånande högt antal tycker jag. Men bilden av ukrainare som tar till vapen och försvarar sitt hemland är kraftiga signaler. Det kom väldigt nära hem och från en aktör som vi själva under lång tid sett som det största säkerhetshotet och som nu igen visat att de inte bara är ett teoretiskt hot. Vi har sett att rädslan för Ryssland som en stormakt skjutit i höjden. Intresset för NATO medlemskap är högre än någonsin och nu att en majoritet av svenskarna är beredda att försvara Sverige personligen.

Om Sverige invaderades av en utländsk makt, skulle du vara beredd att aktivt försvara dig och Sverige?

Bland Män, SD samt M & KD sympatisörer flest att de vill försvara Sverige. Andelen är lägre i de yngre åldersgrupperna, men det är ändå nästan varannan även där. Så den är inte obefintlig. Men med tanke på att den allmänna värnplikten inte funnits under en lång period så känns det säkert längre bort för stora delar av svenskarna i de åldersgrupperna.

Med tanke på Magdalena Anderssons tal igår anser vi det var intressant att också släppa resultatet på synen på svenskt försvar, om det är tillräckligt idag.

Anser du att Sveriges satsar tillräckligt på vårt försvar i dagsläget?

59 % anser att Sverige inte satsar tillräckligt på försvaret idag. Så en överväldigande majoritet även där för ett förstärkt försvar. Men bland S och V sympatisörer är det signifikant färre. Högst andel bland M, SD och KD sympatisörer. Osäkerheten är också störst bland S, V och MP sympatisörer.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: