Novus egna undersökningar

Svenskar om medlemskap i NATO 2022-02-25

Fler för än emot NATO – medlemskap för första gången

Ladda ned rapporten här: Rapport_Novus nato 20220225

Invasionen av Ukraina har ökat svenskarnas vilja att gå med i Nato. Bara två dagar efter invasionen är det nu för första gången fler svenskar som är för ett Natomedlemskap än mot. I januari då vi undersökte frågan var skillnaden inom felmarginalen, nu är det statistiskt säkerställt fler som är för än emot. Andelen för har ökat och andelen osäkra har minskat. Det ser ut som de osäkra väger över till att vara positiva mer än att den dryga tredjedelen som var emot har ändrat sig.

Störst stöd finns bland M, KD, L, C och SD:s sympatisörer. Medan fler är emot att gå med än för bland S, V och MP. Men endast inom V och MP är det en majoritet emot ett Natomedlemskap.

Lägger man också till att rädslan för Ryssland som stormakt har ökat rejält och att synen på USA är oförändrad så talar mycket lite för att denna trend är kortvarig. Det är ingen tvekan om att Ryssland nu har bekräftat att de är en stormakt man skall vara orolig för och att NATO är en av lösningarna i fler svenskars ögon för att göra sig mindre sårbar.

Det skall bli mycket intressant att följa denna fråga framåt.

Torbjörn Sjöström

Vd

Novus

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1003 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 24–25 februari 2022

Ladda ned rapporten här: Rapport_Novus nato 20220225

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: