Novus egna undersökningar

Coronastatus 20200319

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200319 kl 11:20

Denna sida kommer uppdateras dagligen, för att se tidigare dagar så ligger dessa som länkar här:

Coronastatus 20200318 (Om förtroendet för myndigheter, media samt oron att drabbas själv)

Torsdagens Coronastatus är baserad på en Novus undersökning med 2226 intervjuer genomförd under perioden 16-18 mars 2020 i Novus slumpmässigt rekryterade webpanel. 64 % deltagarfrekvens.

I dagens rappport sätter vi fokus på Sveriges anställda vi har undersökt hur många är hemma från arbetet och om det är på grund av arbetsgivarens uppmaning samt hur många är hemma från arbetet på grund av sjukdom.

Nästan hälften 41 % av svenska arbetare stannar av någon anledning hemma från arbetet nu. 13 % stannar hemma på arbetsgivarens uppmaning, i Stockholm är det nästan det dubbla antalet som stannar hemma på grund av arbetsgivarens initiativ. Var femte arbetare i Stockholm arbetar från hemmet nu. Folkhälsomyndighetens råd har helt klart påverkat stockholmarnas arbetssituation.

21 % är hemma från arbetet pga sjukdom eller har mildare sjukdom som gör att de stannar hemma. 7 % för att vårda någon sjuk

Bland de som är hemma från arbetet pga sjukdom är symptomen följande:

Förkylning är det dominerande, med framförallt halsont, trötthet och huvudvärk, så om du som jag har detta just nu är du verkligen inte ensam. Var tredje har också hosta.

Vi valde också att fråga om man tror man fått coronaviruset.

6 % av de som har ett arbete och är hemma tror att de fått coronaviruset, 0 % har det konstaterat, vilket är väntat med tanke på att antalet konstaterade fall är mycket få. Men den övervägande majoriteten tror inte det. 24 % vet inte. Vilket kanske inte är så konstigt med influensatiden samtidigt som coronaviruset har mycket liknande symptom.

Undersökningen innehåller mycket mer, vi kommer fortsätta att släppa aktuella undersökningar dagligen, kanske oftare ibland.

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu. Att 2226 svenskar svarade, vilket är 64 % av alla vi totalt tillfrågade för denna undersökning och dessutom endast under loppet av 48 timmar, är verkligen mycket bra. Det är ett tecken på att många är hemma och uppkopplade, men det är också en viktig faktor att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag och att panelmedlemmar inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

 

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

 

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: