Novus egna undersökningar

Coronastatus 0325

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200325 kl 12:30

Denna sida kommer uppdateras dagligen, för att se tidigare dagar så ligger dessa som länkar här:

Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)

Dagens uppdatering är en fortsättning på Novus dagliga undersökning, idag presenteras gårdagens undersökning som bestod av 661 intervjuer i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år under den 24 mars. Den är som alla Novus undersökningar mot allmänheten representativ för svenska folkets åsikter i undersökta frågor.

Men en ny sak vi har preliminära siffror på är hur många som går till jobbet och arbetar hemma:

Det är lätt att tro att alla stannar hemma från jobbet eller inte jobbar alls. Jag vet att medias redaktioner i mycket stor omfattning flyttat hem. Men så ser det inte ut på arbetsmarknaden i stort. Det är en stor nedgång, för normalt är det sannolikt över 90% som arbetar från arbetet, inte från hemmet eller hemma sjuk eller vabbar. Men det är trots allt en klar majoritet om går till jobbet varje dag vad vi kan se idag, 65 %. och 19 % som arbetar hemifrån. Men detta kommer vi börja följa från dag till dag och detta får ses som en första temperaturmätning även på den parametern.

Skillnaden mellan Stockholm och övriga landet är intressant, men inte oväntat eftersom Folkhälsomyndighetens rekommendation gick ut till stockholmare att arbeta hemma om det går. Det är nog också fler tjänsteföretag i Stockholm och därmed fler som har den möjligheten.

Andelen lättare sjuk ökar nu lite för andra dagen i rad, Ingen exponentiell utveckling men en liten uppgång igår och i förrgår. Dock fortfarande under nivån som var konstant på 15 % 19-21 mars. Tyvärr bröts också trenden med färre som hade symptom igår och nu ökar andelen med symptom igen.

Andelen med ont i halsen, trötthet, ont i kroppen och feber ökar. Andelen som uppger att de har svårt att andas känns lite oroväckande tycker jag att det ökar markant jämfört med föregående dag. Egentligen skall man väl inte stirra på detta varje dag, men det är ju samtidigt svårt att undvika.

Skall se om jag kommer på en bättre visualisering till imorgon, för det börjar bli svårt med överblicken på denna.

Inte oväntat har vi fortfarande inga konstaterade Coronafall i undersökningen, dessa är ytterst få, det sker ingen allmän testning, de som testas nu är akutare fall och befinner sig på sjukhus. Därför vi på Novus tycker detta är viktigt att följa dag för dag. Hur skall man annars kunna följa sjukdomstillståndet på Svenska folket? Även om detta är självuppskattat är slumpmässiga undersökningar enda chansen att ens kunna uppskatta detta. Slumpmässiga Coronaprover är på gång, men jag vet inte när de är igång och i vilken omfattning de kommer vara eller hur snabbt resultaten kommer in. Därför fortsätter vi följa detta dagligen.

11% av de som är sjuka tror de har Corona. i princip samma nivå som igår..

De äldre fortsätter att i högre grad instämma med att de  håller avstånd. En trend som ökat igår och i förrgår. Inte oväntat på grund av den diskussionen som varit i media. Men kan vara bra att även idag påpeka att Folkhälsomyndigheten inte säger att man måste vara hemma. Tvärtom att gå ut är inte problemet, däremot betyder inte gå ut att man måste vara nära andra människor. Det är två olika saker.

Att de lättare sjuka i lägre grad instämmer helt med att hålla avstånd är dock fel utveckling. Det har nu kommit en studie från Island där det testat alla islänningar och den bekräftade den italienska studien att hälften av de som haft Coronaviruset knappt haft några symptom alls. Så det är mycket viktigt att hålla avståndet för att inte riskera att smitta eller smittas. Men det betyder också att sjukdomen sannolikt är mycket mer utbredd än siffrorna visar. Men det är också därför som vi på Novus gör denna Coronastatus undersökning. Bl.a. har Bloomberg ett intressant reportage om detta här

Vi hoppas kunna sprida lite ljus över det mörkertal vi vet finns. Vi kommer så klart inte kunna säga vilka som har Corona, men om vi kan följa symptomen, hur många som är lättare sjuka och hur många som tror de har Corona så säger det något om mörkertalen i alla fall. Särskilt då det helt saknas andra uppgifter för att kunna uppskatta hur många som faktiskt är sjuka. Nästan alla sjuka verkar vara lättare sjuka, de som är sängliggande i Novus undersökning är extremt få. Trots att denna undersökning är digital och andelen som svarar är uppemot 70% av alla tillfrågade. Så många som svarar och svarar snabbt på våra undersökningar har vi aldrig haft innan. ungefär 60 % brukar svara och det brukar ta längre tid än detta.

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: