Novus egna undersökningar

Coronastatus 0324

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200324 kl 12:00

Denna sida kommer uppdateras dagligen, för att se tidigare dagar så ligger dessa som länkar här:

Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)

Dagens uppdatering är en fortsättning på Novus dagliga undersökning, idag presenteras gårdagens undersökning som bestod av 863 intervjuer i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år under den 23 mars. Den är som alla Novus undersökningar mot allmänheten representativ för svenska folkets åsikter i undersökta frågor.

Kan det vara så att antalet sjuka går ned? I och för sig är det inte helt orimligt då många håller sig hemma, framförallt i Stockholm, precis som man kan se under jul i influensatider så går sjukdomen ned på grund av att man inte träffar så många. För trenden håller i sig, färre uppger att de är sjuka idag jämfört med för någon dag sedan. Det är också en tydlig trend att symptomen sjunker. En annan positiv sak är att äldre åldersgruppen i högre omfattning uppgav att de håller avstånd.

Igår uppgav 11 % att de är lättare sjuka, i förrgår 10 % från att legat konstant på 15 % tre dagar innan. Dock andelen som frisknat till har sjunkit, en påminnelse om att man inte kan dra för stora slutsatser om dessa data. Men över tid så kommer detta att bli mer och mer värdefullt att kunna följa över tid. Om något ser det inte ut som fler tydligt insjuknar i förkylningsliknande/influensaliknande symptom.

Symptomen ser ut att lätta. Trenden på nästan alla symptom fortsätter nedåt. Andelen som uppger att de har förkylning, feber, trötthet, huvudvärk etc. minskar. Hostan verkar sitta i lite mer dock.

Inte oväntat har vi fortfarande inga konstaterade Coronafall i undersökningen, dessa är ytterst få, det sker ingen allmän testning, de som testas nu är akutare fall och befinner sig på sjukhus. Därför vi på Novus tycker detta är viktigt att följa dag för dag. Hur skall man annars kunna följa sjukdomstillståndet på Svenska folket? Även om detta är självuppskattat är slumpmässiga undersökningar enda chansen att ens kunna uppskatta detta. Slumpmässiga Coronaprover är på gång, men jag vet inte när de är igång och i vilken omfattning de kommer vara eller hur snabbt resultaten kommer in. Därför fortsätter vi följa detta dagligen.

Var tionde sjuk tror de har Corona i undersökningen igår. Samma nivå som dagen innan.

De äldre instämde i långt högre grad att de håller avstånden igår jämfört med dagen innan. Det är bra. Kan vara bra att påpeka att man inte måste hålla sig inne. Om jag minns rätt från Folkhälsomyndighetens råd är det snarare tvärt om. Att ta promenader i det fina vårvädret är sannolikt bara bra för hälsan även för de äldre åldersgrupperna. Bara man håller avstånd. Så att en så pass liten grupp uppger att de håller sig hemma betyder inte att de är en vandrade risk som smittas eller sprider smitta. Däremot är det positivt att se att fler äldre säger att de absolut håller avstånd, det är viktigt för alla grupper, men främst de äldre och riskgrupper så klart.

Däremot är det kanske lite oroande att de som är sjuka i lägre omfattning säger att de håller avstånd igår jämfört med föregående dag. Tröttnar man på att hålla avstånd. Ingen av dessa är sängliggande utan har lättare symptom och kanske börjar tröttna på isoleringen. Särskilt som fokus är på äldre i mycket av rapporteringen.

Vi hoppas kunna sprida lite ljus över det mörkertal vi vet finns. Vi kommer så klart inte kunna säga vilka som har Corona, men om vi kan följa symptomen, hur många som är lättare sjuka och hur många som tror de har Corona så säger det något om mörkertalen i alla fall. Särskilt då det helt saknas andra uppgifter för att kunna uppskatta hur många som faktiskt är sjuka. Nästan alla sjuka verkar vara lättare sjuka, de som är sängliggande i Novus undersökning är extremt få. Trots att denna undersökning är digital och andelen som svarar är uppemot 70% av alla tillfrågade. Så många som svarar och svarar snabbt på våra undersökningar har vi aldrig haft innan. ungefär 60 % brukar svara och det brukar ta längre tid än detta.

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: