Novus egna undersökningar

Coronastatus 0323

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200323 kl 16:30

Denna sida kommer uppdateras dagligen, för att se tidigare dagar så ligger dessa som länkar här:

Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)

Uppdatering två den 23 mars kl 16:30

Tal till nationen special som släpptes kl 12 finns kvar längre ned på denna sida. Men det är så mycket nytt vi har att rapportera idag.

När osäkerheten kring om man fått Corona eller inte sjönk så drastiskt ville vi titta på om man höll avstånd när man var ute utöver att följa sjukdom och symptom.

Dagens undersökning är baserad på 1217 intervjuer sedan igår i åldern 18-79 år i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Deltagarfrekvensen är uppe på 70 %

Det är annars ingen skillnad om man bor i stockholm eller övriga landet.

Inte överraskande det fler som inte alls går ut bland de som är lättare sjuka.

Var tredje Svensk instämmer helt med att de håller minst en meters avstånd. Bland de som är lättare sjuka är det signifikant fler, 46 % som instämmer helt. Bland de äldre (65-79 år) är det också signifikant fler (46 %) som instämmer helt med påståendet.

Andelen som uppger att de är sjuka sjunker och andelen som sagt att de nyss varit sjuka ökar. Idag uppger 10 % att de är lättare sjuka och de som tillfrisknat ökar till 9 %.

Det är fler intervjuer denna gång jämfört med tidigare, men det kan också vara så att det finns ett slumpinslag här. Så vi får se imorgon om detta håller i sig. Men det finns en logik i att färre är sjuka och fler nyss varit sjuka, så detta kan mycket väl stämma.

Symptomen fortsätter att sjunka också, alla symptom ser ut att ha en nedåtgående trend faktiskt.

Andelen som tror de har Corona går ned också, och fler är osäkra.

Ja vi får se hur detta utvecklas. Novus fortsätter att följa detta dagligen med minst en uppdatering om dagen. Men kanske kan man ana ett ljus i tunneln med färre som upplever förkylningssymptom?

Det är bara hoppas att ingen slappnar av för mycket, för det är fortfarande mycket viktigt att inte smitta någon annan och hålla god handhygien och hålla avstånd om man är ute.

Novus tal till nationen special (detta publicerades kl 12 idag):

 

Novus dagliga Coronastatus, idag följer vi upp andelen som såg statsminister Stefan Löfvens tal till nationen. Denna är baserad på 1035 intervjuer som genomfördes i tidsspannet från efter att talet till nationen avslutades och fram till idag måndag kl 11:40, undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel och målgruppen är åldern 18-79 år.

66 % såg Stefan Löfvens tal till nationen. Lägst andel vad de unga, inom gruppen 18-29 år var det 57 % som såg talet. Bland 65-79 år såg 76 % talet.

En klar majoritet (80%) ansåg att talet var ganska eller mycket bra. Lägst stöd finns bland SD:s sympatisörer, men även bland dem ansåg en majoritet (56 %) att det var ganska eller mycket bra.

62 % har tilltro till att Sverige klarar detta mycket eller ganska bra, och 13 % anser att Sverige kommer att klara det ganska eller mycket dåligt. Minst tilltro bland SD:s sympatisörer även här, men även bland dem tror 40 % att Sverige klarar det mycket eller ganska bra och 27 % som tror att det klaras av ganska eller mycket dåligt.

Förtroendet för Stefan Löfven som ledare under Coronaviruset är också högt. 55 % är mycket eller ganska trygga med Löfvens ledarskap. Det är bara SD:s sympatisörer som har en större grupp som är övervägande otrygga bland dem är 23 % mycket eller ganska trygga och 50 % mycket eller ganska otrygga.

Svenska folket såg och uppskattade talet, det finns en bred enighet kring stödet idag. Men man värt att komma ihåg att Sverige fortfarande drabbats relativt lindrigt, vilket bidrar till att stödet för Regeringen ökar. Skulle det snabbt förvärras är det troligt att stödet och förtroendet rasar.

Vi hoppas kunna sprida lite ljus över det mörkertal vi vet finns. Vi kommer så klart inte kunna säga vilka som har Corona, men om vi kan följa symptomen, hur många som är lättare sjuka och hur många som tror de har Corona så säger det något om mörkertalen i alla fall.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. Ett tecken på att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: