Novus egna undersökningar

Coronastatus 0322

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200322 kl 12:30

Denna sida kommer uppdateras dagligen, för att se tidigare dagar så ligger dessa som länkar här:

Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)

Uppdatering av data från dag tre av Novus dagliga undersökning (tracking), denna dag baserad på 548 intervjuer genomförda det senaste dygnet.

Andelen som tror sig fått Corona ökar jämfört med igår, andelen som är osäkra minskar. Bland de som är sjuka sjunker tveksamheten drastiskt, de som svarar Vet ej sjunker radikalt. Nu skall man komma ihåg att det finns lite extra osäkerhet i undersökningar som görs från dag till dag, vi kan idag inte veta om detta är en trend eller bara en tillfällig förändring. Trots det väljer vi att släppa detta även idag, vi vill dela med oss av vår information löpande.

Om osäkerheten minskar kraftigt kan det innebära fler som mentalt blåser faran över för sig själv och därför återgår till ett normalt liv. Kanske slutar man vänta på att bli symptomfri, minskar försiktighetsåtgärderna som att hålla avstånd och tvätta händerna. Sker det så riskerar fler att få eller sprida smittan. Vi har en situation som kräver en mycket svår balansgång. Friska måste hålla samhället igång och sjuka måste stanna hemma till de verkligen är friska. Med tanke på hur spridda symptomen kan vara från en lättare förkylning till ett dödshotande tillstånd är det inte lätt att navigera varken som samhälle eller individ.

Vi vet att det är svårt att hantera sannolikheter och risker. Tillhör man inte riskgruppen är inte det en garanti för att man inte blir allvarligt sjuk, men sannolikheten (risken) är vad det verkar mycket mindre lägre. Mindre risk men inte immunitet. Precis som att sannolikheten (risken) är högre om man tillhör en riskgrupp. Högre risk men inte garanterat allvarligt sjuk.

Vi på Novus är självklart inte virologer, men vårt arbete är sannolikhet och mänskligt beteende, och jag (Torbjörn) känner därför att det är viktigt att lägga ut vad en minskad osäkerhet kan innebära, och utmaningen med att hantera risker som kollektiv och individ.

15 % av svenska folket uppger att de är lättare sjuk, samma nivå som tidigare dagar. 6% har nyss varit sjuka men är symptomfria nu.

Andelen snuviga ser ut att öka samtidigt som andelen med ont i halsen, trötthet och huvudvärk ser ut att sjunka från dag till dag.

Novus kommer fortsätta att följa detta från dag till dag och på så sätt grovt följa hur det utvecklas bland svenska folket.

Vi hoppas kunna sprida lite ljus över det mörkertal vi vet finns. Vi kommer så klart inte kunna säga vilka som har Corona, men om vi kan följa symptomen, hur många som är lättare sjuka och hur många som tror de har Corona så säger det något om mörkertalen i alla fall.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. Ett tecken på att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: