Novus egna undersökningar

Coronastatus 0321

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200321 kl 13.30

Denna sida kommer uppdateras dagligen, för att se tidigare dagar så ligger dessa som länkar här:

Coronastatus 20200318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)
Coronastatus 20200319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 20200320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)

Nu kan Novus släppa sin första rapport om vår dagliga undersökning (tracking), idag presenteras två dagars datainsamling, torsdag (742 intervjuer) och fredag (602 intervjuer) kring frågor om man är sjuk och vilka symptom man har.

67 % av svenskarna kände sig friska igår en nedgång från i förrgår (72%) men det har nog snarare med en förändring i antalet med lång historik med sjukdom som var med i undersökningen, denna grupp skiljer sig med 3 procentenheter från torsdagens till fredagens undersökning, sånt händer med slumpmässiga urval).

De symptom de som är eller precis varit sjuka uppger att man har är följande:

(vi frågar bara om förkylningsliknande symptom, målet är inte att ge en komplett bild utan snarare kunna ge en ungefärlig bild av vilka som har någon av dessa symptom.)

71 % av de som är eller precis varit sjuka uppger snuva som symptom. De symptomen som kommer efter det är hosta och ont i halsen. 36 % har eller haft feber. 8 % har svårt att andas.

5 % av svenska folket tror själva att de fått Coronaviruset, 9 % vet inte. Bland de som är sjuka nu eller nyligen varit sjuka tror 17 % att de har Corona, 20 % vet inte.

Vad kan vi säga om detta? Ja egentligen inte mer än att vi kan följa detta nu framöver för att se hur det utvecklas. Genom att genomföra denna undersökning kan vi grovt följa hur det utvecklas bland svenska folket. Denna undersökning kommer vi på Novus att genomföra dagligen framöver från starten i torsdags 19 mars.

På så sätt hoppas vi kunna sprida lite ljus över det mörkertal vi vet finns. Vi kommer så klart inte kunna säga vilka som har Corona, men om vi kan följa symptomen, hur många som är lättare sjuka och hur många som tror de har Corona så säger det något om mörkertalen i alla fall.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. Ett tecken på att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: