Gallup Nordic

Om Gallup Nordic

Gallup Nordic Aktiebolag med bifirma Svenska Gallupinstitutet är majoritetsägare till Novus.

Svenska Gallupinstitutet grundades 1942 och är Sveriges äldsta undersökningsföretag och grundades av Sven O. Blomquist som hade kontakt med George Gallup och fick resultat från hans undersökningar. Svenska Gallupinstitutet är ett av världens äldsta Gallup företag utanför USA, där George Gallup grundade sitt företag Gallup. George gav sedan ut rätten till sitt namn till personer i olika länder att få starta lokala Gallup företag. Detta kan vara en av orsakerna till varför Gallup har blivit synonymt med tillförlitliga opinionsundersökningar. Det har i många länder blivit ett verb som beskriver just de metoder som krävs för att göra tillförlitliga opinionsundersökningar.

VD vid grundandet 1942 var Sten Hultgren, men det var svårt att få till en lönsam affär, så 1953 hade bolaget förvärvats av Lennart Åkerhjelm och sista väljarbarometern publicerades 1954. A.C. Nielsen köpte den operativa verksamheten. Men Svenska Gallupinstitutet gavs till Socialdemokratiska partiet som betalning för en skuld. Där fanns Svenska Gallupinstitutet i stort sett vilande tills Alf Sjöström upptäckte detta och fick en möjlighet att köpa det.

Alf hade precis slutat som vice VD på Sifo och Svenska Gallupinstitutet fick nytt i Alfs ägo och publikt liv tillsammans med TV4 och Expressen som publicerade bland annat månatliga väljarbarometrar. Svenska Gallupinstitutet växte snabbt i Alfs ägo och blev återigen ett av Sveriges mest tillförlitliga undersökningsföretag. Men världen knackade på 2004 genom TNS som systematiskt köpte upp Gallupbolag runt om i världen och Alf såg ingen annan möjlighet än att sälja bolaget. Alf startade då Novus som 2006 publicerade sin första väljarbarometer, återigen tillsammans med TV4.

I TNS:s ägo försvann återigen de publika Gallupundersökningarna från Sverige. TNS slogs sedan ihop med Kantar i en internationell strukturaffär. Med denna affär släppte de helt företaget Svenska Gallupinstitutet och Gallupundersökningar i Sverige. Alf Sjöström fick återigen en möjlighet att förvärva Svenska Gallupinstitutet, som nu heter Gallup Nordic, men Svenska Gallupinstitutet finns kvar som en bifirma. Men Gallup Nordic fick inte publikt liv omgående, Alf gick tragiskt bort inte långt efter förvärvet, och att bygga upp Novus var Torbjörn Sjöströms huvudfokus.

Genom en fusion mellan Gallup Nordic och Novus ägarbolag ALS (Alf och Lena Sjöström) Invest 2024 kom Gallup Nordic återigen in i en tydligare kontext, som koncernmoder till Sveriges mest kända undersökningsföretag: Novus.

Gallup Nordic är Gallup Internationals medlemsföretag i Sverige, sedan 2022, dock genomförs mycket av arbetet i Novus namn.

För historiska Gallup undersökningar från 1943 och framåt i Sverige så finns de publicerade här: Swedish National Data Service (snd.se)

Torbjörn Sjöström är styrelseordförande i Gallup Nordic samt även VD i Novus. Torbjörn är också styrelseledamot i Gallup International.

Gallup Nordic och Novus samexisterar nu i Sverige och Norden, där det operativa arbetet genomförs av Novus, men Gallup Nordic syns med i internationella sammanhang. De metoder som Novus och Gallup Nordic håller absolut världsklass, erkänt av forskare runt om i världen. Gallupmetoden har moderniserats och digitaliserats av våra metodutvecklare. Detta har lett till att vi har utbildat andra företag i våra metoder för att hjälpa andra att modernisera den tillförlitliga Gallupmetoden så den följer med framväxten av mobiltelefoni och framförallt att internet är den primära kommunikationskanalen.

Gallup Nordic har två registrerade varumärken

Bildvarumärke

 

Gallup Monitor ett registrerat varumärke inom området opinionsundersökningar.

Dessa varumärken kan användas av både Novus och huvudägaren Gallup Nordic.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: