Novus Mats Elzén tillsammans med Fonus marknadschef Lisa Vejlo Degerman under frukostseminariet i Novus lokaler.

Stort genomslag för Svenskarna och döden

Hur ofta tänker svenskarna på döden och hur svårt är det egentligen att prata om livets slut? På uppdrag av Fonus gjorde Novus en omfattande undersökning som resulterade i rapporten Svenskarna och döden. På ett frukostseminarium anslöt nästan 100 personer för att höra mer om hur undersökningen spreds över hela landet.

I snart tre månader har rapporten Svenskarna och döden fortsatt uppmärksammas i nyhetsmedia. Genomslaget ledde till en kraftig ökning av människor som registrerade sig hos Vita arkivet, en tjänst på Fonus hemsida där man kan fylla i tankar och önskemål som man vill att ens nära och kära ska få ta del av efter döden.

– Döden är ett ämne som rent kommunikativt måste hanteras på ett varsamt sätt för att man ska orka lyssna och ta till sig. Det visar den här undersökningen. Vi vill prata om döden och att vi tänker på döden, men det är ganska jobbigt, säger Fonus marknadschef Lisa Vejlo Degerman.

– Det är häftigt när PR leder till direkta konsekvenser och får människor att både tänka till och agera. Här har vi skapat mängder med möjligheter för Fonus att komma ut och prata och att nå ut med sitt budskap och visa på värme och omtanke kopplat till ett svårt ämne, säger Sara Wikberg, på ansvariga PR-byrån Wikberg&Frisk.

Geografisk spridning är nyckeln

Mats Elzén, rådgivare inom samhälle och PR på Novus, berättar att genom att kombinera en väldesignad undersökning med relevanta frågeställningar och stor geografisk spridning kunnat visa vad svenskarna tycker i regionerna är förklaringen bakom publiciteten.

– Den geografiska delen var det väsentliga i det här, det gör att man på länsnivå kan göra specifika nyheter, säger han.

Med på frukostseminariet var också journalisten Casper Danielsson, presschef på Södra och tidigare nyhetschef på Expressen. Han uppskattar att undersökningen tagit sig an ämnet på ett positivt sätt, utan mörker och svärta.

– Undersökningen gör det lätt för media att konkretisera och göra en story kring frågorna, den gav ett bra underlag för nyhetsuppslag.

Rapporten Svenskarna och döden lever nu vidare hos Fonus i sociala medier, på seminarier och på de lokala kontoren. Redan nu planerar Fonus för en uppföljning i samarbete med Novus med målbilden att undersöka nya frågor och djupdyka i andra delar för att fortsätta släppa rapporten.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: