Novus i Almedalen 2024

Vi på Novus kommer att finnas med på flera platser i Almedalen vid ett antal tillställningar där vi tillsammans med våra kunder har bidragit med kunskap. Här har vi listat de programpunkter som är öppna för allmänheten, där några av våra medarbetare kommer att medverka. Många av oss deltar även i andra tillställningar tillsammans med våra kunder, men dessa är endast öppna för redan inbjudna gäster.

På måndagen kickade Almedalen igång med bland annat filmvisning! Det är filmen Make Democracy Great Again skapad av Jan Scherman, som även är ordförande i Novus styrelse. Som en inledning leder Helle Klein från Sigtunastiftelsen tillsammans med Jan Scherman ett samtal kring hur vår demokrati mår tillsammans med Nina Andersson, VD för Folkets Hus och Parker. Vad ska och måste vi göra för att behålla och stärka demokratin i vårt land?. Filmen kan även ses på TV4 Play.

Vill du se vilka från Novus som är som är på plats i Visby och läsa om vad vi ser mest fram emot. Läs här!


Går det att påverka utvecklingen?

Dag och tid: Tisdagen den 25 juni kl. 13.00-13.40.
Arrangör: Frihamnsdagarna
Ämne: Demokrati
Plats: Södra kyrkogatan 1, öppet för allmänheten

Miljoner svenskar upplever rädsla att uttrycka sina åsikter. Vad krävs för att få en levande demokrati? Går det att påverka utvecklingen? Vad behöver vi göra?

En ny rapport från Frihamnsdagarna visar att var tredje svensk (37 %) är rädd för att mötas av negativa konsekvenser, till exempel i form av hat och hot, om de uttrycker sina åsikter om samhället. Undersökningen visar på en oroväckande trend där många drar sig för att delta i samhällsdebatten. Det visas i Förändringsrapporten – en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Frihamnsdagarna. Vad innebär det för vår demokrati? Och vad blir konsekvenserna när många röster inte blir hörda? Välkommen till ett samtal om demokrati och människors förmåga och vilja att påverka samhället. Arrangör av samtalet är Frihamnsdagarna, som är en demokratisk mötesplats i Göteborg som i år uppstår 29-31 augusti. I likhet med Almedalen är evenemanget gratis för allmänheten och programmet formas av alla föreningar, företag och organisationer som väljer att delta. Göteborgs universitet är en av Frihamnsdagarnas partners och samtalet under Almedalen äger rum i universitetets trädgård i Visby.

Medverkande:

Lovisa Brunnberg, Client Advisor, Novus
Ali Tabrizi, Verksamhetsledare, Frihamnsdagarna
Jonas Hinnfors, Professor statsvetenskap, Göteborgs universitet


Hur mår vår svenska demokrati?

Dag och tid: Tisdagen den 25 juni, kl.15:00 – 15:30
Arrangör: Sigtunastiftelsen
Ämnde: Demokrati
Plats: Mellangatan 19, Gotlands museum, Sävesalen, “Sävesalen”

Tidigare rapporter har visat att drygt 40% anser att demokratin är hotad. Dramatiken understryks av att hela 56% inte känner sig delaktiga i det som sker i samhället. 68% kan inte tänka sig att bli politiker. Och 34% tycker att politikerna försvagar demokratin. Hur mår demokratin i Sverige idag?

En lång rad vetenskapliga studier pekar på en ytterst oroande utveckling. Rapport från det anrika och oberoende institutet Freedom House i USA visar att endast 13 % av världens länder kan betecknas som fullvärdiga demokratier. Läget för demokratin har enligt forskargruppen V-Dem i Göteborg förpassats mer än 30 år bakåt i tiden. Alla landvinningar som gjorts efter järnridåns fall och positiv utveckling i flera andra delar av världen har eroderat. Även i Sverige finns illavarslande tecken. Detta är del 1 i eftermiddagens evenemang som handlar om demokrati och som samlas under Make Democracy Great Again. Del 2 som börjar kl 15.45 tar upp vad som håller på att hända i vår omvärld, om demokratin är på tillbakagång.

Medverkande:

Helle Klein, Moderator, direktor, Sigtunastiftelsen
Torbjörn Sjöström, VD, Novus


Journalister vs kommunikatörer – antagonister eller ett gemensamt uppdrag?

Dag och tid: Onsdag 26e juni, kl. 09:00 – 09:45
Arrangör: Sveriges Kommunikatörer
Ämne: Kommunikation/information, Media/journalistik
Plats: Mellangatan 45, “Ingång till innergården mellan Mellangatan 47 och Gotlands Kulturrum.”

Är kommunikatörer hårdnackade gatekeepers som kontrollerar informationsflödet? Är journalister klickskapande junkies som jagar sensationella nyheter? I seminariet undersöker vi om kommunikatörer och journalister är antagonister eller har ett delat demokratiskt ansvar.</

Trots de många gemensamma nämnarna mellan journalister och kommunikatörer finns det tydliga skillnader i deras uppdrag och arbetsmetoder. Under detta evenemang kommer vi att utforska dessa skillnader och likheter, samt diskutera hur ett effektivt samarbete kan se ut. Vi kommer att få insikter från erfarna yrkesverksamma inom båda fälten som delar med sig av sina perspektiv och erfarenheter. Syftet är att skapa en förståelse för hur journalister och kommunikatörer kan samverka på bästa sätt för att stärka demokratin och säkerställa att allmänheten får tillgång till korrekt och relevant information.

Medverkande:

Maria Marteleur, moderator, Storstad AB
Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups, ordförande för Sveriges Kommunikatörer
Claes Bertilson, presschef, Sveriges Radio
Torbjörn Sjöström, vd, Novus
Gunilla Hjalmarson, head of external communications, SSAB
Alicia Price, reporter, Resumé


Efter EU-valet – hur röstade vi och varför?

Dag och tid: Torsdag 27 juni, kl. 09:45 – 10:30
Arrangör: TCO
Ämnde: EU, Demokrati
Plats: Strandgatan 19, “TCO-landet, lilla scenen”

Rösterna är räknade, mandaten fördelade och partigrupperna är i full gång att formeras inför den kommande 5-årsperioden i Europaparlamentet. Men vad innebär resultatet för kommande mandatperioden? Hur röstade väljarna jämfört med tjänstemännen och varför?

TCO bjuder in till ett seminarium i Almedalen där vi diskuterar valet till Europaparlamentet. Under seminariet presenteras en eftervalsanalys på hur tjänstemännen röstade med kommentarer och analyser från initierade journalister, forskare och experter.

Medverkande:

Therese Svanström, ordförande, TCO
Göran von Sydow, statsvetare, direktör, SIEPS
Maria Wetterstrand, vd, Miltton Europe i Bryssel
Teresa Küchler, EU-korrespondent, Svenska Dagbladet
Mats Lindström, Senior konsult, Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: