Hat, hot, anonymitet och internet

23 mars, 2018

Igår försökte jag förklara skillnaden mellan Internet Facebook och Google, efter min lilla idé att någon borde göra ett ”Fem myror är fler än fyra elefanter om internet, för vuxna”
Igår var det också premiäravsnitt för årets viktigaste dokumentär i SVT, Länge leve demokratin.
Om ni inte sett den, så kolla på den. Jan Scherman har under nästan tre år jobbat med detta program för att komma under ytan och se om demokratin är hotad. Det är mycket hjärta och det är ingen förnedring,…

Ett internet är större än två facebook och tre google

22 mars, 2018

Efter tidens debatt så slog det mig att man skulle behöva ett fem myror är fler än fyra elefanter om internet för vuxna.

Så jag får väl börja skriva.
Internet
Internet är nätverket som globalt kopplar ihop alla datorer. Mailen går på internet. Alla hemsidor är uppkopplade på internet.
Min mobiltelefon, din dator, grannens larm osv.
Internet är vägnätet.
Alla kan i princip koppla upp sig här (ok Nordkoreaner rätt begränsat för er, Kina ni har det lite komplicerat också)
Facebook
Facebook har sina servrar uppkopplade mot internet.…

Om skameffekten, misstron, undersökningar och SD

17 mars, 2018

Jag var inbjuden talare på en datajournalistkonferens igår NODA, ett ställe full av journalister, jag och John Kling ansvarig för PSU på SCB.
John och jag skulle prata om opinionsundersökningar och valet med ett par journalister. Det här inlägget skall inte prata om samtalet, jag ger er bara en liten inramning av detta och varifrån en del informationen kommer.
Men John sa en viktig sak, dom såg ingen skameffekt kring valet. SCB gjorde nämligen en väljarundersökning precis innan valet som de inte publicerade,…

Sjukvårdspolitik svårt både för partier och väljare

12 mars, 2018

När Novus i början av mars presenterade en undersökning om vilka frågor som väljarna ansåg vara viktigast hamnade sjukvården återigen i topp. Med undantag på ett par tillfällen under 2015 och 2016 då invandring toppade den politiska agendan har sjukvård legat i topp sedan Novus började undersöka väljarnas viktigaste fråga. I mars var det 68 % som uppgav att sjukvården var en av de viktigaste frågorna och den stärkte dessutom sin position jämfört en undersökning vi genomförde precis innan jul.…

Novus policyråd till redaktioner

9 mars, 2018

Policyråd för redaktioner kring nyhetsvärdering av undersökningar
Denna guide är fritt fram att använda. Fritt fram att utgå från som egen stomme. Men ta inte bort dessa grundförutsättningar som specificeras här. För då faller möjligheten att korrekt kontrollera undersökningens trovärdighet.
Detta är version 1, och kommer säkert att uppdateras. Ladda ned PDF versionen här: Novus Policy undersökningar v1
Torbjörn Sjöström
VD
Novus
Är du tveksam?
Fråga oss på Novus. Vi svarar gärna på metodfrågor oavsett vem som gjort undersökningen.…