Valet är klart, vem var bäst?

18 september, 2018

Igår var jag på en valanalys tillsammans med KG Bergström, intressant på många sätt. Där försökte jag förklara att det inte går att säga vem som var bäst, för att väljarbarometern inte förutsäger framtiden, utan jobbar med nutiden. Hans kommentar var då denna: ”Det hade du aldrig sagt om ni inte var så dåliga”, ”Demoskops och Inizios prognoser var bättre”, ”Hur kunde de fånga förändringar som ni missade?”
Ja, vad skall man säga…
Det var liksom ingen idé att prata mer om det igår.…

Bortom sannolikhetsurval? Och andra dumheter

15 september, 2018

Ett föränderligt surveylandskap – möjliga strategier bortom traditionella sannolikhetsurval ?
Jag blev inbjuden till den årliga branschdagen i Linköping, och dagen handlar om möjliga strategier bortom sannolikhetsurval. Inledningstalet handlar om ett möjligt paradigmskifte?!?!
Den frågan har fastnat i huvudet. Å ena sidan kan man bara avfärda det som dumheter. Men problemet är att vi nu håller på att översköljas av dumheter. Man skapar falska förutsättningar och fastställer de som det centrala problemet. För det är dumheter.…

Extremt populistiskt av Eu kommissionen att agera på en falsk folkvilja

4 september, 2018

När Eu kommissionens ordförande Juncker hänvisade till att de fått mer än 4,5 miljoner inlägg på sin hemsida kring Sommartidens vara eller icke vara så gjorde man något som jag inte trodde skulle hända så öppet.
– Vi genomförde en omröstning, miljoner deltog och anser att i framtiden bör sommartid råda året runt, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en intervju med det tyska tv-bolaget ZDF.
Hade man haft en riktig undersökning som visade på en massiv folkvilja,…

Kan M få stödröster från SD?

23 augusti, 2018

Ja den rubriken fick er kanske att haja till, men det jag funderar på nu är de olika drivkrafter som har lett till att man sympatiserar med Sverigedemokraterna.
Mitt jobb går ut på att försöka förstå drivkrafter, i politikens värld betyder det att man försöker värdera och fundera på hur väljare resonerar. Denna text utgår från några tankar som jag tror finns hos en del av SD:s sympatisörer. Just SD sympatisörernas tankar och vilja är självklart extremt intressanta när de vuxit så fort och många har funderat på orsakerna.…

Mysteriet med det borttappade förtroendet

22 augusti, 2018

När jaga läste sammanfattningen av vad Ulf Kristersson sa häromdagen om det extremt låga förtroendet för politiker och politik så tänkte jag att det var bra, första gången någon faktiskt refererar till det jag ansett vara kärnan i de senaste fem åren.
Jag skrev faktiskt detta i bloggen förra veckan, innan intervjun med Kristersson:
”Jag ser många tecken på att tilltron för politiken som verktyg att lösa samhällsproblemen uppfattas som svaga. Förtroendet för politikerna är också lågt.”…